Personeel van NS bij de rechtbank waar verdachten van een mishandeling van een machinist en conducteur moeten voorkomen.
NOS Nieuws

Ook Tweede Kamer argwanend over dalende geweldcijfers NS

De Tweede Kamer reageert argwanend op de dalende geweldcijfers die de NS vanmorgen bekendmaakte. Ook vakbonden FNV en VVMC vinden ze moeilijk te geloven. Volgens cijfers van de NS waren er in 2015 642 meldingen, dat is 17 procent minder dan in 2014.

In een debat met staatssecretaris Dijksma vraagt de Tweede Kamer of zij wil uitzoeken of deze cijfers wel kloppen.

"Ik geloof niet dat het aantal incidenten naar beneden is gegaan", zegt CDA-Kamerlid Van Helvert. Hij denkt dat steeds meer mensen niet meer melden wat ze in de trein meemaken. "We zijn eraan gewend dat we een duw krijgen en uitgescholden worden. We zijn eraan gewend dat we bedreigd worden."

De Kamer wil ook weten hoe het komt dat de tweede NS-controleur op de trein op donderdag- en zaterdagavond nog steeds niet overal is ingevoerd. PVV-Kamerlid Matlener vindt het een wonder dat er nog NS'ers zijn die 's avonds in hun eentje door een trein durven lopen.

Een blik mensen

"Waarom duurt dit zo lang", vraagt VVD-Kamerlid De Boer zich af. "Wat is het probleem?" Volgens staatssecretaris Dijksma kan de NS niet zomaar "een blik mensen opentrekken" en kost de extra bemensing geld dat nog gevonden moet worden. Maar ze heeft er vertrouwen in dat NS, de OR en de vakbonden er voor de zomer uitkomen.

SP-Kamerlid Smaling wijst erop dat veel daders ernstig gestoorde ggz-patiënten blijken te zijn. "Het NS-personeel vangt de klappen van de bezuinigingen in de ggz op", zegt hij. Dijksma zegt dat iedereen erkent dat deze personen een deel van het probleem zijn, maar verder wil ze niet gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl