Voorzitter Schouten brengt de bevindingen van het onderzoek naar het lek in de Commissie Stiekem naar de Tweede Kamer
NOS Nieuws

Kamer krijgt geen lijst met belgegevens 'Stiekem'

De Tweede Kamer krijgt geen lijst van fractievoorzitters uit de Commissie Stiekem, die in februari 2014 met NRC Handelsblad belden. Het verzoek van PVV-Kamerlid Fritsma werd in een hoofdelijke stemming verworpen met 111 tegen 15 stemmen.

De Kamer praat voor de tweede keer over het rapport van de onderzoekscommissie-Schouten, die onderzoek deed naar het lekken van geheime informatie uit de Commissie Stiekem. Die informatie stond in een NRC-reconstructie van 18 februari 2014. De Kamer liet gisteren al weten dat het frustrerend en onbevredigend is dat de schuldige niet is gevonden.

Fritsma zei dat hij wil weten welke fractievoorzitters uit de Commissie Stiekem in februari met de NRC hebben gebeld. De onderzoekscommissie onder leiding van Kamerlid Schouten heeft een lijst met belgegevens. Volgens de PVV'er kan daaruit worden opgemaakt welke mensen van het lekken kunnen worden verdacht en welke kunnen worden uitgesloten.

Grote meerderheid

Voorzitter Schouten van de onderzoekscommissie bedankte de Kamer na de hoofdelijke stemming hartelijk, omdat die haar niet in de onmogelijke positie heeft gebracht dat zij gegevens zou moeten vertrekken die volgens de wet vertrouwelijk zijn.

Kamervoorzitter Arib liet de hoofdelijke stemming toe, hoewel de vraag of de gegevens wel gedeeld mochten worden nog in de lucht hing. Het was al voor de stemming duidelijk dat het voorstel van Fritsma met grote meerderheid verworpen zou worden. Ook het PVV-Kamerlid De Roon, dat in de commissie-Schouten zit, stemde tegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl