Commissievoorzitter Schouten overhandigt haar rapport aan Kamervoorzitter Arib
NOS Nieuws

Gefrustreerde Kamer wil aanpassing wet ambtsmisdrijven

De Tweede Kamer vindt het frustrerend en onbevredigend dat de onderzoekscommissie die het lekken uit de Commissie Stiekem heeft onderzocht, geen schuldige heeft gevonden. Een meerderheid wil dat de wet over ambtsmisdrijven door politici zo snel mogelijk wordt aangepast.

De wet waar de commissie nu mee moest werken, stamt uit 1855 en past niet meer bij het huidige parlementaire stelsel, vindt de Kamer. Het is vrijwel onmogelijk om op basis van deze wet een pleger van een politiek ambtsmisdrijf op te sporen en te laten vervolgen.

In een debat over het rapport dat de commissie-Schouten vorige week presenteerde, waren de fracties eensgezind: lekken uit de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten is slecht voor de geloofwaardigheid van de parlementaire democratie en vergroot de kloof tussen burger en politiek.

De meeste sprekers in het debat prezen de onderzoekscommissie, die met beperkte middelen moest uitvinden welke fractievoorzitter of - voorzitters geheime informatie naar de media hebben gelekt. Krol van 50Plus sprak van een slager die het eigen vlees moet keuren, en dan ook nog eens met een bot mes.

Kamerlid Thieme van de Partij voor de Dieren pleitte als enige voor het opheffen van de Commissie Stiekem. Dat Kamerleden geheime informatie krijgen, waar ze vervolgens niks mee mogen doen, past volgens haar niet bij een parlementaire democratie. Thieme gaat als enige fractievoorzitter niet naar de vergaderingen van de Commissie Stiekem.

Morgen is het tweede deel van het debat. Dan antwoordt de onderzoekscommissie onder leiding van ChristenUnie-Kamerlid Schouten.

De commissie van Schouten bracht een week geleden verslag uit. De conclusie was dat er inderdaad is gelekt uit de Commissie Stiekem, maar dat de schuldige niet is gevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl