Staatssecretaris Martijn van Dam
NOS Nieuws

Onderzoek naar sociale situatie Octrooibureau

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de werkomstandigheden bij het Europees Octrooibureau. Staatssecretaris Van Dam schrijft dat aan de Tweede Kamer.

Bij het instituut heerst al lang onrust over de sociale situatie en werknemers van het bureau gingen vandaag de straat op. Ook de Tweede Kamer en het kabinet maken zich zorgen.

Moeizaam

Van Dam schrijft dat het kabinet al eerder bij de Raad van Bestuur heeft aangedrongen op een dialoog tussen management en bonden. Gesprekken zouden de spanningen moeten doorbreken. Maar volgens de staatssecretaris verloopt de dialoog moeizaam en is er niet veel perspectief.

Op aandringen van Nederland heeft de Raad van Bestuur daarop besloten tot een 'externe en onafhankelijke audit'. Die wordt in de eerste helft van dit jaar uitgevoerd. In het onderzoek moet alles aan de orde komen dat invloed heeft op de sociale situatie van de werknemers. Het gaat dan bijvoorbeeld om de beloning, de loopbaanontwikkeling, ziekteregelingen, regels voor stakingen en de positie van vakbonden.

Van Dam schrijft dat Nederland en andere landen intussen de vinger aan de pols houden. Hij wil op korte termijn een gesprek met de president van het Europees Octrooibureau.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl