Burgemeester Broertjes van Hilversum ANP

Meerdere raadsleden in Hilversum zijn bedreigd omdat ze voor de opvang van vluchtelingen in de gemeente zijn. De voltallige gemeenteraad heeft in een verklaring aangegeven dat de bedreigingen "een grens overschrijden" en "alleen maar angst zaaien". 

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum vertelde in het NOS Radio 1 Journaal dat de bedreigingen vooral via de mail en sociale media binnenkomen. Hij kreeg zelf ook bedreigingen binnen. 

Broertjes staat achter het statement van de gemeenteraad. "Het is een verklaring van solidariteit dat bedreigingen volstrekt onacceptabel zijn in een democratie als Nederland."

Aangifte

Er is geen aangifte gedaan door bedreigde raadsleden. Broertjes had het goed gevonden als dit wel was gebeurd. "Want bij een aangifte kun je ook weer verdere vervolgstappen zetten." 

De burgemeester kreeg kritiek van raadsleden dat hij te weinig deed tegen de bedreigingen. Maar volgens hem is niet alles bij hem gemeld "Als ik het niet weet, is het heel moeilijk om in actie te komen", stelt hij. "Maar er is inmiddels over gesproken, en het is nu uit de wereld."

Minder asielzoekers

Gisteren werd bekend dat er in de Gooi en Vechtstreek, waar Hilversum deel van uitmaakt, minder asielzoekers zullen worden opgevangen dan eerder met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is besproken. De burgemeesters van de zeven gemeenten in de Gooi en Vechtstreek hebben het COA gevraagd de plannen voor de opvang in het voormalige asielzoekerscentrum Crailo aan te passen.  

Volgens Broertjes zijn de bedreigingen geen aanleiding voor dit besluit. "Nee, dat is niet zo, dat heeft er niks mee te maken", zegt hij. "Maar het heeft natuurlijk wel te maken met het draagvlak dat kantelt, ook in Het Gooi."

STER reclame