Overijssel heeft 2900 opvangplekken voor vluchtelingen

ANP

Overijssel heeft 2900 opvangplaatsen gepland voor vluchtelingen voor een periode van een jaar of langer. Daarmee voldoet de provincie ruimschoots aan de opdracht van het Rijk. Met alle provincies werd afgesproken om voor 1 februari opvang te vinden voor 2500 vluchtelingen. 

Dit weekend zei Jacques Tichelaar nog dat sommige provincies meer tijd nodig hebben. Tichelaar is lid van het landelijk bestuursoverleg dat belast is met het zoeken naar voldoende opvangplekken.

Raalte, Hardenberg, Zwolle en Enschede

In Raalte is een azc voor 950 vluchtelingen gepland, in Hardenberg voor 750 vluchtelingen, in Zwolle wil het gemeentebestuur tussen de 600 en 800 vluchtelingen opvangen en 600 vluchtelingen worden gehuisvest in Enschede. 

Ook heeft Overijssel voldoende plekken gerealiseerd voor noodopvang. Daar was de opdracht vanuit het Rijk dat er 1000 plekken beschikbaar moesten komen. 

'Voor nu genoeg'

Of de 2900 opvangplekken voor de langere termijn genoeg zijn weet commissaris van de koning Ank Bijleveld niet. "Voor nu is het genoeg. Maar we sluiten onze ogen niet voor de werkelijkheid. Als er een nieuwe vraag komt, gaan we overleggen over de mogelijkheden."

"Ons doel is vooral om bewoners snel van de azc's naar gewone huizen te laten stromen", vertelt Bijleveld. "We hadden voor 2015 de taakstelling om ruim 1950 statushouders te huisvesten. Als enige provincie in Nederland hebben we voldaan aan de taakstelling."