Jacques Tichelaar
NOS Nieuws

Tichelaar: extra asielopvang provincies lukt nog niet

Het lukt niet alle provincies om nog voor 1 februari 2500 extra opvangplaatsen te vinden voor asielzoekers. Er komt volgende maand daarom een nieuw overleg tussen kabinet, provincies en gemeenten, zegt Jacques Tichelaar in het NOS Journaal op NPO Radio 1 naar aanleiding van een interview in dagblad Trouw. Tichelaar is lid van het landelijk bestuursoverleg dat belast is met het zoeken naar voldoende opvangplekken.

"Provincies hebben nog wat meer tijd nodig. Er komt daarom een bestuursakkoord 2", zegt Tichelaar, die tevens commissaris van de koning is in Drenthe.

Er was eind november afgesproken dat er uiterlijk eind januari plannen zouden liggen voor de opvang van 2500 asielzoekers per provincie. "Maar in een aantal provincies moet nog veel werk worden verricht", aldus Tichelaar. Het gaat dan vaak om het vinden van beschikbare ruimte of het regelen van vergunningen.

Tichelaar: zorgvuldigheid kost tijd

Tichelaar beklaagt zich er in het interview over dat er geen heldere prognoses worden gegeven van het aantal asielzoekers dat dit jaar naar Nederland komt. Deze week werd bekend dat ambtenaren een aantal van 93.000 noemden, terwijl het kabinet uitgaat van 58.000.

Tichelaar zegt dat het kabinet zo onduidelijkheid schept."Wij moeten vooruitkijken. Je kunt niet zeggen: oké, 58.000 regelen we, en dan worden het er toch veel meer. Dan is er een probleem."

Extra geld

De deelnemers van het landelijk overleg hebben met het COA berekend dat Nederland dit jaar 68.000 nieuwe asielzoekers kan plaatsen. Maar volgens Tichelaar is 78.000 ook mogelijk. "Met de juiste maatregelen gaat het lukken. In de jaren negentig hebben we grotere aantallen opgevangen."

Tichelaar waarschuwt daarbij dat het kabinet extra geld moet vrijmaken, dat de uitstroom uit azc's sneller moet en dat uitgeprocedeerden sneller moeten worden uitgezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl