ANP
NOS Nieuws

'Het heeft alle schijn van een doofpot'

De Tweede Kamer wil snel opheldering over het nieuws dat ICT'ers een backup met belangrijke informatie over de Teevendeal in 2014 niet verder mochten onderzoeken. Ze vinden dat de situatie steeds meer op een doofpot begint te lijken.

PvdA-Kamerlid Recourt zegt dat hij moedeloos is van weer een nieuwe onthulling in de Teevendeal. "Het begint steeds meer op een doofpot te lijken", zegt hij. "Is het nou nog niet klaar? Wat is er nu eigenlijk aan de hand?", vraagt hij zich hardop af.

Ook ChristenUnie-leider Segers zegt dat het alle schijn heeft van een doofpot. "De informatie was aanwezig, kon ontgonnen worden, maar is niet ontgonnen en is niet beschikbaar gesteld voor Oosting. Dat is een besluit geweest, geen ongelukje, maar een besluit. Het is dramatisch."

'Willen het niet weten'

PvdA'er Recourt juicht het nieuwe onderzoek van de commissie-Oosting toe, want hij wil alle details boven water. "Wie heeft de opdracht gegeven? Waarom is er niet daadwerkelijk gezocht en waarom heeft dat een jaar geduurd? Waarom zijn er veel kosten gemaakt voor externe mensen om alsnog die backup te bekijken. Dat zijn vragen die allemaal bij mij leven, waar ik diep moedeloos van word."

Recourt: ik word er diep moedeloos van

Ook SP-Kamerlid Van Nispen reageert verontwaardigd op het nieuws. "Er was veel commotie over het bedrag, iedereen wilde weten hoe het zat, en de Kamer stelde er veel vragen over. Dan is er een ambtenaar die zegt dat hij weet hoe het zit en hoe je er achter moet komen. En het kan natuurlijk echt niet dat er dan van hogerhand wordt gezegd; doe maar niet, we willen het niet weten."

Dit gaat niet meer over Cees H. of over het witwassen van drugsgeld. Dit gaat over het ministerie waar het een na het andere zeer pijnlijke dossier naar boven komt.

D66-leider Pechtold

Ook D66-leider Pechtold is verbaasd en verbijsterd. "Na alles wat we hebben meegemaakt, nu dit weer." Hij vindt het verstandig dat de commissie-Oosting de kwestie opnieuw onderzoekt. "Oosting doet vandaag vrij stevige uitspraken over deze nieuwe situatie. Het woord doofpot was in zijn rapport voorzien van een vraagteken. Ik ben bang dat er zo langzamerhand een uitroepteken uitkomt."

Pechtold voegt daaraan toe: "Dit gaat niet meer over Cees H. of over het witwassen van drugsgeld. Dit gaat over het ministerie waar het een na het andere zeer pijnlijke dossier naar boven komt."

Van der Steur zal zich tijdens "een moeilijk" debat moeten verantwoorden, aldus Pechtold.

'Daar gaan we weer, opnieuw'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl