Zoekactie naar 'bonnetje' Teevendeal in 2014 bewust stilgelegd
De gegevens van het veelbesproken bonnetje van de Teevendeal lagen in 2014 voor het oprapen, maar er mocht van hogerhand niet meer naar gezocht worden. Dat blijkt uit informatie die tv-programma Nieuwsuur in handen heeft.
ICT-medewerkers van de overheid hadden in juni 2014 het rekeningafschrift van de Teevendeal bijna opgespoord. Ze waren bezig om het bestand, dat op een backup stond, te herstellen maar werden door de leiding gesommeerd om daarmee te stoppen, meldden de ICT’ers aan Nieuwsuur.
Het is niet bekend wie precies de opdracht gegeven heeft om het achterhalen van de bonnetjes-gegevens te staken.
Naar aanleiding van de informatie die Nieuwsuur heeft achterhaald, heropent de commissie-Oosting het onderzoek naar de Teevendeal. Dat gebeurt op verzoek van minister Van der Steur.
De Teevendeal draait om de schikking die oud-staatssecretaris Teeven als officier van justitie sloot met drugscrimineel Cees H. Het ministerie van Veiligheid en Justitie hield lang vol dat het afschrift daarvan was verdwenen en ook over de hoogte van het bedrag was lang onduidelijkheid.
Negen maanden nadat de ICT'ers hun zoekactie op last van hogerhand hadden gestaakt en nadat Nieuwsuur in maart 2015 de details over het bonnetje had onthuld, wist het ministerie het bankafschrift wel te vinden.
Schuld
Van der Steur gaf dezelfde ICT'ers tijdens het laatste debat over de Teevendeal min of meer de schuld dat het zo lang duurde. "Dat had een jaar eerder gekund, als ze de juiste mensen op de ICT hadden gehad. Daar zat natuurlijk de fout die is gemaakt."
Marten Oosting, die eerder al onderzoek deed naar de kwestie, is gevraagd (.pdf) om het onderzoek te leiden.