ANP
NOS Nieuws

'Asielzoekers krijgen voorlichting over rechten homo's'

Vluchtelingen in alle azc's krijgen straks les over de rechten van homo's. Daarvoor wordt informatiemateriaal gebruikt dat ook op middelbare scholen wordt ingezet.

Het initiatief voor de voorlichting komt van het ministerie van Onderwijs. Minister Bussemaker die over emancipatie gaat, zegt in Trouw dat we niet naïef mogen zijn. "Vluchtelingen komen uit landen waar rechten van vrouwen niet altijd worden gerespecteerd, waar homorechten niet vanzelfsprekend zijn. Wij maken duidelijk dat discriminatie niet wordt geduld."

In welke vorm de vluchtelingen les krijgen over homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (lhbt) mag ieder azc zelf bepalen, stelt Bussemaker. Het ministerie wil de belangenorganisatie voor homoseksuelen, het COC, bij de voorlichting betrekken.

Conferentie

Binnen een paar weken organiseert het ministerie een conferentie met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), het COC en wethouders van gemeenten om afspraken te maken. Opkomen voor lhtb'ers is volgens Bussemaker een belangrijk onderdeel van de integratie.

In Amsterdam worden homoseksuele asielzoekers apart opgevangen omdat hun veiligheid in de azc's niet gegarandeerd kan worden. Het kabinet is daar geen voorstander van.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl