NOS Nieuws

'Zoveel sneeuw, ik kan onze auto's niet meer zien'

Amerika de ochtend na de blizzard

In de Amerikaanse stad Annapolis, niet ver van Washington DC, komt de sneeuw in dikke vlokken naar beneden. Elizabeth Ford, Nederlandse van origine, staat op straat voor haar huis. "We kunnen bijna niet meer zien waar de auto's staan", zegt ze. "En het sneeuwen zal de komende uren nog wel aanhouden."

Haar verhaal schetst de situatie aan de oostkust van de Verenigde Staten, waar een zware sneeuwstorm overheen raast. Er valt zoveel sneeuw dat er waarschijnlijk recordhoeveelheden bereikt gaan worden. Miljoenen mensen kunnen hun huis niet uit, hopend dat ze genoeg voedsel ingeslagen hebben en dat de stroom niet uitvalt.

  • AFP
    Een man probeert een straat in Washington sneeuwvrij te maken
  • AFP
    Het Witte Huis ligt er prachtig bij in het winterse landschap
  • AFP
    Langlaufen in Manhattan, New York
  • AFP
    In Washington DC zijn de auto's bedekt onder een dikke laag
  • AFP
    Tussen sneeuwbuien door genieten mensen in New York van witte bergen
  • Jewels Wilson Herold
    In Baltimore is ook aardig wat sneeuw gevallen en er komt nog meer
  • AFP
    Het Capitool in Washington afgelopen nacht

Er wordt gesproken van een 'snowmageddon', die al zeker tien mensen het leven heeft gekost.

Ook de Fords zijn ingesneeuwd. Ze kunnen nog net hun deur uit, maar verder dan de straat komen ze niet meer. Net als veel Amerikanen heeft ook Elizabeth eten en drinken ingeslagen de afgelopen dagen. "Gelukkig hebben we voorlopig genoeg in huis."

De storm ontwricht het normale leven. Het verkeer is op veel plekken tot stilstand gekomen en er zijn al zo'n duizend ongelukken gemeld. Daarbij kwamen zes mensen om het leven. Vliegen zit er ook niet in; duizenden vluchten zijn geschrapt. Meer dan 100.000 huishoudens in North en South Carolina moeten het zonder elektriciteit stellen.

In tien staten, waaronder Maryland waar Elizabeth Ford woont, is de noodtoestand afgekondigd. Ford verwacht dat ze de komende tijd nog niet van huis kunnen. "De hoofdwegen worden wel vrijgehouden door sneeuwruimers, maar de andere wegen niet."

Ik heb dit nog nooit meegemaakt. En het gaat nog wel even door.

Elizabeth Ford

Het is ook verschrikkelijk koud en het waait stevig, zegt ze. "Ik hoop alle mensen een plek vinden waar ze kunnen schuilen en warmte kunnen vinden." Ze denkt met name aan de daklozen. "Ik hoop dat die op een goede plek kunnen komen."

Ze heeft geprobeerd het pad naar het huis vrij te maken van de tientallen centimeters sneeuw die er zijn gevallen. "Dit gaat de komende uren nog wel even zo door. Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Het lijkt de ergste sneeuwval te zijn die er ooit in Amerika is gevallen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl