NOS Nieuws

Doden bij hevige sneeuwval in oosten VS

De hevige sneeuwval in het oosten van de Verenigde Staten heeft aan verscheidene mensen het leven gekost. Het aantal slachtoffers staat op zeker tien. Zes van hen kwamen om bij verkeersongelukken in de staat North Carolina. "Mensen zijn naar buiten gegaan ondanks de waarschuwing om binnen te blijven", zegt correspondent Ryan Hermelijn.

De sneeuw trekt van zuid naar noord langs de oostkust van de Verenigde Staten. Dat gaat gepaard met harde windstoten. Verwacht wordt dat het noodweer nog ruim een dag aanhoudt. Meteorologen denken aan recordhoeveelheden sneeuw van mogelijk 70 centimeter in bijvoorbeeld de hoofdstad Washington.

Sneeuw zorgt voor chaos en mooie plaatjes

In tien staten is de noodtoestand uitgeroepen. Het openbare leven is er grotendeels stilgelegd, bussen en metro's rijden niet meer en de autoriteiten raden mensen af om de weg op te gaan. Volgens Hermelijn is het bijna onmogelijk om naar buiten te gaan. De burgemeester van Washington spreekt zelfs van "een kwestie van leven of dood".

Er zijn ruim 6000 vluchten geschrapt. Meer dan 100.000 mensen in North en South Carolina zitten zonder elektriciteit. In het gebied waar de storm overheen trekt, wonen ongeveer 85 miljoen mensen. De grootste angst van veel van hen is dat de stroom uitvalt doordat bomen omwaaien en op elektriciteitsdraden terechtkomen.

De piek van de storm wordt de komende uren verwacht, maar ook als het weer dag wordt in de VS valt er nog veel sneeuw. "Het duurt zeker tot begin volgende week voor alle problemen, bijvoorbeeld voor het luchtverkeer, zijn opgelost."

De tuin van het Witte Huis in Washington is ook wit

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl