Corendon-baas Atilay Uslu (links) in betere tijden als schaatssponsor, geflankeerd door de inmiddels vertrokken coach Jan van Veen, de grondlegger van het team Renate Groenewold en de huidige coach Peter Kolder
NOS Schaatsen

Corendon-topman Uslu: al die ruzies, ik ben er klaar mee

Corendon-topman Atilay Uslu keert de schaatswereld teleurgesteld de rug toe. Vier jaar nadat hij als hoofdsponsor in het schaatsen begon, heeft de oprichter en eigenaar van de reisorganisatie moeten vaststellen dat zijn ploeg vaker de media haalde door ruzies dan successen. "De schaatswereld is een klein wereldje waarin ruzies eindeloos blijven voortsudderen. Al die ruzies, daar ben ik klaar mee."

Uslu werd in 2012 hoofdsponsor van een formatie waarvoor oud-schaatsster en toenmalig trainster Renate Groenewold de basis had gelegd. Met Koen Verweij en Jan Blokhuijsen als kopmannen meende Uslu een garantie voor succes in huis te hebben. In maart 2014 verlengde de sponsor om die reden het contract tot en met de Olympische Spelen van 2018 in Zuid-Korea.

Schaatsers en coaches wisten echter geen moment tot een geoliede samenwerking te komen binnen Team Corendon. In het seizoen 2014/2015 werd de ploeg verscheurd door onderlinge conflicten en irritaties. Zo ruzieden coach Jan van Veen en schaatser Jan Blokhuijsen openlijk voor de camera's, nadat Blokhuijsen tijdens het NK had besloten zich terug te trekken zonder overleg te plegen met zijn coach. Aan het eind van dat seizoen schreef Verweij een brief aan Uslu waarin hij aandrong op het ontslag van Van Veen.

'Er wordt altijd achterom gekeken, nooit naar voren'

In het voorjaar van 2015 deed Uslu nog een poging de breuken binnen zijn formatie te lijmen, doch tevergeefs. Koen Verweij keerde de ploeg de rug toe, evenals Blokhuijsen en uiteindelijk ook coach Van Veen. Het huidige Team Corendon, dat geleid wordt door Peter Kolder, speelt een marginale rol op het ijs. Alleen Marrit Leenstra en Marije Joling mogen zich tot de internationale elite rekenen.

Uslu: "Toen wij begonnen, wilden we het beste team worden. Het was dat of niets. Het is het laatste geworden, helaas. Wat vorig jaar allemaal gebeurd is, vind ik heel jammer. Ik ga niet natrappen. Wat ik geleerd heb, is dat schaatsen een heel klein wereldje is waarin conflicten eindeloos blijven doorsudderen. Er wordt altijd achterom gekeken, nooit naar voren. Iedereen heeft weleens ruzie, ik ook. Dan praat ik het uit en ga verder. Dat is in het schaatsen onmogelijk."

Archief: Blokhuijsen ruziet met Van Veen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl