Van der Steur: de zaak-Maat heeft mij lessen geleerd
Minister Van der Steur bestrijdt dat hij op 22 april 2015 in de Tweede Kamer de indruk heeft gewekt dat professor Maat door hem is ontslagen. Van der Steur: "Ik heb verschillende bewoordingen gebruikt voor het op non-actief stellen van Maat voor zolang het onderzoek zou duren".
CDA-Kamerlid Omtzigt wijst de minister op berichten in binnen- en buitenlandse media waarin de volgende dag stond dat de minister de professor had ontslagen. Omtzigt: "Waarom heeft u dat dan niet meteen rechtgezet?" Van der Steur zegt dat niemand op zijn ministerie daar aan heeft gedacht.
Maat heeft door de hele gang van zaken, tot aan zijn eerherstel van vorige week, in een kwaad daglicht gestaan. Dat hij vorige week uiteindelijk eerherstel en excuses van Van der Steur kreeg komt omdat hij daar zelf maandenlang mee bezig is geweest.
Kasteel
Verschillende Kamerleden vragen wat er was gebeurd als Maat niet voor zichzelf was opgekomen. Van der Steur zegt dat hij dan ook tot de conclusie was gekomen om excuses te gaan maken.
Kamerlid Bontes: “Ik geloof dat niet. Dan had de minister gewoon in zijn kasteel een sigaar zitten roken."
Van der Steur heeft wel nogmaals toegegeven dat hij beter zijn best had moeten doen om de Tweede Kamer te informeren. Het rapport waarin Maat werd gerehabiliteerd was vrijwel volledig zwartgelakt. Volgens Van der Steur was dat om zijn ambtenaren te beschermen, niet zijn eigen reputatie.
"Achteraf hadden we het beter moeten doen met de informatie naar de Kamer", zegt de minister. "Dat had mijn leven aanzienlijk makkelijker gemaakt." De oppositie trekt in twijfel dat de minister uit goede bedoelingen informatie heeft achtergehouden.
De minister legt een groot deel van de verantwoordelijkheid bij de politie, waar Maat als forensisch expert voor werkte. De oppositie vindt dat onjuist en zegt dat Van der Steur zelf als minister verantwoordelijk is voor de gevolgen van zijn onterechte uitspraken over Maat.
De fractievoorzitters Buma, Pechtold en Roemer hebben buiten de vergaderzaal met elkaar overlegd. "Er is goed onderling contact, eventuele moties zijn nog afhankelijk van het debat", laat de SP weten. De oppositiepartijen oordelen hard over de rol die Van der steur heeft gespeeld, hoewel hij uiteindelijk zijn excuses heeft aangeboden.
Naar verwachting houdt Van der Steur de steun van in ieder geval VVD en PvdA en wordt hij niet naar huis gestuurd.
Emotioneel
Forensisch expert George Maat werd ervan beschuldigd dat hij tijdens een lezing informatie over de identificatie van de slachtoffers van de MH17-ramp openbaar had gemaakt. Van der Steur haalde de expert van het onderzoek af en noemde de lezing "buitengewoon ongepast en smakeloos".
Achteraf bleek dat Maat op geoorloofde wijze les had gegeven aan studenten, met als praktijkvoorbeeld het MH17-onderzoek. Van der Steur zegt dat hij te emotioneel reageerde omdat hij mee leefde met de nabestaanden van de slachtoffers.