Van der Steur en Maat staan de pers te woord ANP

Minister Van der Steur kreeg voor zijn gesprek in september 2015 met forensisch expert Maat het advies geen excuses aan te bieden. Dat blijkt uit stukken die het ministerie van Veiligheid en Justitie vlak voor het Kamerdebat over de kwestie openbaar gemaakt heeft.

In de voorbereidingsnota voor minister Van der Steur voor het gesprek met Maat staat dat het doel van het gesprek is om de kou uit de lucht te halen in de relatie met Maat "en om te zorgen dat het onderwerp niet steeds in de media en door Kamerleden wordt opgerakeld".

Van der Steur kreeg een duidelijke instructie mee. "Geen excuses aanbieden. U neemt uw woorden niet terug, maar plaatst ze wel in de juiste context. Uw eerdere reactie was ingegeven door gevoelens en reactie van nabestaanden", staat er in de nota. De interne nota kwam van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Schoof.

Vorige week bood Van der Steur alsnog zijn excuses aan aan de forensisch expert.     

Maat werd ervan beschuldigd dat hij informatie over de identificatie van de slachtoffers van de MH17-ramp openbaar had gemaakt. Van der Steur haalde de expert van het onderzoek af en noemde de lezing "buitengewoon ongepast en smakeloos". Achteraf bleek dat Maat op geoorloofde wijze les had gegeven aan studenten over zijn vakgebied, met als praktijkvoorbeeld het MH17-onderzoek.

De verwachting is dat het opnieuw een zwaar debat wordt voor Van der Steur omdat CDA en D66 erg kritisch zijn over zijn optreden, maar de meerderheid is niet uit op zijn vertrek.

Het debat wordt live uitgezonden op NPO Politiek.

STER reclame