Van der Steur en Maat
NOS Nieuws

Kamerdebat over Maat wordt kluif voor Van der Steur

De Tweede Kamer debatteert vanmiddag over de affaire-Maat. Minister Van der Steur bood vorige week de forensisch expert zijn excuses aan voor uitlatingen naar aanleiding van een lezing over MH17. De verwachting is dat het opnieuw een zwaar debat wordt voor Van der Steur, maar de meerderheid is niet uit op zijn vertrek.

De vragen die vanmiddag centraal staan, zijn waarom het zo lang heeft geduurd voordat Van der Steur zijn excuses heeft aangeboden en waarom hij de Kamer niet beter heeft geïnformeerd.

Smakeloos

Forensisch expert Maat gaf vorig jaar een lezing voor studenten over zijn onderzoek naar de slachtoffers van de ramp met MH17. De inhoud daarvan kwam naar buiten via RTL Nieuws, dat iemand naar de lezing had gestuurd. Van der Steur leverde kort daarna zware kritiek op de handelwijze van Maat en hij noemde het optreden van de expert ongepast en smakeloos. Maat werd uit het onderzoeksteam gezet.

Maat protesteerde daarop fel tegen de manier waarop hij was behandeld en vorige week erkende Van der Steur dat hij te veel vanuit emotie heeft gehandeld en dat de expert niets te verwijten viel.

Informatie Kamer

De minister gaf ook toe dat hij de Kamer beter had moeten inlichten. Hij had het dossier over de kwestie eerder naar de Kamer moeten sturen.

Premier Rutte zei vorige week dat hij vertrouwen houdt in Van der Steur en dat excuses bij het vak horen. Van der Steur ging in de Kamer eerder door het stof voor zijn aanpak van de kwestie-Volkert van der Graaf en voor de afhandeling van de Teevendeal. Dat hij zo vaak verontschuldigingen moet aanbieden, wordt hem zwaar aangerekend. Maar een Kamermeerderheid is op voorhand niet van plan hem te laten vallen.

Het debat wordt vanaf 13.45 uur live uitgezonden op NPO Politiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl