NOS Nieuws

We kunnen schaatsen, dus schaatsen zullen we

Eerste dag ijspret op natuurijs

Het duurde even voordat de winter op gang kwam, maar liefhebbers van de kou kunnen nu toch echt hun hart ophalen.

Van het Brabantse Helmond tot het Groningse Noordlaren bonden mensen hun schaatsen onder. Voor sommigen is het een hobby, voor anderen een sport. In Haaksbergen werd vanavond de eerste schaatsmarathon van dit seizoen verreden.

De 26-jarige Gary Hekman bleek na honderd ronden de sterkste van het peloton. Bij de vrouwen won Irene Schouten de eindsprint. Het Overijsselse dorp troefde Veenoord en Noordlaren af.

Wij hadden de eerste marathon ook wel kunnen organiseren.

Voorzitter Odink van de ijsbaan in Gramsbergen

Voor een marathon moet er ten minste 3 centimeter ijs liggen. Dat is ook de dikte van het ijs op de baan in Gramsbergen. Volgens voorzitter Hilko Odink ligt er zelfs meer. "Wij hadden de eerste marathon ook wel kunnen organiseren", zegt hij tegen RTV Oost. "We hebben bewust gekozen om niet meer aan die strijd mee te doen. En daar zijn we ook wel blij mee. Dit geeft veel meer rust."

En dus is de baan daar vrij voor een ieder die zin heeft om te schaatsen. In Friesland zochten veel mensen het natuurijs op. Vooral op het Nannewijd bij Heerenveen in de Ryptsjerksterpolder bij Leeuwarden werd geschaatst. De polder is bij kou een van de eerste plekken waar goed ijs ligt, omdat het zulk ondiep water is en daardoor snel bevriest.

Later op de dag begon het wel te sneeuwen, waardoor de omstandigheden verslechterden.

Aan de andere kant van het land, in het Zuid-Hollandse Boskoop, werden de ijzers ook ondergebonden. De ijsbaan ligt er pas sinds 2014, en vandaag kon er voor het eerst worden geschaatst.

In het Utrechtse Leersumse Veld durfden verscheidene schaatsers het ook aan om het ijs uit te proberen. "De adrenaline stroomt door je lichaam. Het is zo bijzonder. We moeten altijd zo lang wachten tot er weer natuurijs is", aldus een dolgelukkige man die even voor de cameraploeg van RTV Utrecht stopte.

Ook de ijsbaan in Doorn ging vanochtend open, maar moest enkele uren later alweer sluiten. Vanwege de iets te hoge temperatuur was het ijs niet meer goed genoeg om op te schaatsen.

Dooi

Volgens NOS-weerman Gerrit Hiemstra is het weer morgen minder geschikt om te schaatsen. "Waarschijnlijk zullen weel ijsbanen woensdag niet open of beperkt open zijn vanwege de dooi." Maar donderdag en vrijdag gaat het op veel plaatsen weer vriezen. "Dan zal het ijs weer dikker worden", aldus Hiemstra. Al is schaatsen op open water op de meeste plekken ook dan waarschijnlijk nog niet vertrouwd.

Na vrijdag is het echt voorlopig voorbij met de ijspret. Volgens Hiemstra gaan de temperaturen dan weer omhoog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl