Hekman was al bijna vertrokken naar Oostenrijk

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Hekman wint eerste marathon op natuurijs

Hij zat al bijna in de auto richting Oostenrijk, maar toen Gary Hekman hoorde dat er groen licht was gegeven voor de eerste marathon op natuurijs, wijzigde hij zijn plannen. In Haaksbergen maakte hij vervolgens zijn favorietenrol waar. 

"Schitterend. Het tasje stond al ingepakt. En dan moet je in één keer koers wijzigen en naar Haaksbergen. Dit is veel mooier dan in de auto zitten", zei Hekman, die zaterdag op de Weissensee in Oostenrijk de titel van het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) verdedigt.

Hekman: 'Moeilijk om te winnen als favoriet'

Gary Hekman had zijn tas al ingepakt om af te reizen naar de Weissensee, maar wijzigde zijn plannen om in Haaksbergen te schaatsen.

Hekman heeft geen moment getwijfeld om te rijden in Haaksbergen. "Dit kon nog wel even voordat ik in de auto stapte naar Oostenrijk. Het is altijd afwachten. Je weet niet wanneer het komt. Vorige week zat ik nog op Lanzarote. En dan kijk je naar de weerkaart van Nederland en je ziet: het gaat vriezen. En dan denk ik: het trainingskamp is precies goed gepland, Hekman."

Een aantal schaatsers was al naar Oostenrijk afgereisd en moest dus deze marathon in Haaksbergen missen. "Aan de ene kant snap ik wel dat ze al zijn gegaan. Even het ijs verkennen. Maar zij moeten de eerste marathon op natuurijs missen. Da's dom natuurlijk."

Irene Schouten wint in Haaksbergen ANP

Schouten vond het niet heel zwaar

Ook bij de vrouwen bleef een verrassing uit. Irene Schouten won met overmacht in de eindsprint. "Toen ik aan het inrijden was dacht ik dat het zwaar zou worden, maar ik vond het niet heel zwaar."

Voor Schouten was het de laatste marathon. Ze richt zich voor de rest van het seizoen op de langebaanwedstrijden. Met om te beginnen komend weekend de KPN NK allround in Heerenveen.

Schouten: 'Vond het niet zo zwaar'

Irene Schouten na haar overwinning op natuurijs.

"Ik ga niet naar de Weissensee, want ik ga weer voor de langebaan. Dit paste er dus mooi tussen. Het is jammer dat ik niet naar de Weissensee kan, maar ik vind het vetter om naar de WK afstanden te gaan."

STER Reclame