Gary Hekman snelt als eerste over de finish in Haaksbergen
NOS Schaatsen

Hekman wint eerste marathon op natuurijs

Gary Hekman heeft in Haaksbergen de marathon op natuurijs in zijn voordeel beslist. De Beer uit Gramsbergen maakte zijn favorietenrol waar.

De 27-jarige Hekman was de sterkste in de sprint van een kopgroep van dertien rijders, die een ronde voorsprong had genomen op het peloton. Simon Schouten eindigde als tweede, Bart Swings werd de nummer drie.

Swings waagt eerste poging

De wedstrijd bij de mannen was chaotisch. Er werden veel aanvallen geplaatst en binnen een mum van tijd werd een grote groep op een ronde gezet. De eerste rijder die een serieuze aanval inzette was Bart Swings.

De Belg van Team Stressless pakte een ruime voorsprong en zette zelfs het peloton op een ronde achterstand. Eenmaal aangekomen in het peloton, kon Swings niemand vinden die met hem mee kon rijden. De groep achtervolgers kon zodoende ook aansluiten bij Swings.

Even later reden uit dat groepje Simon Schouten, Alexis Contin (van de A-ware/Fonterra-ploeg), Crispijn Ariens (Team Van Werven) en Pim Cazemier (CRV-Interfarms) weg. Toen Jorrit Bergsma zich liet afzakken vanuit het peloton om zijn ploeggenoten Schouten en Contin te helpen, leek het goed te komen voor A-ware/Fonterra.

Dertien mannen vechten om zege

Niets was minder waar. Het vijftal hield het niet lang vol en zag acht rijders aansluiten. Bergsma werd uit de wedstrijd gehaald omdat hij op een ronde was gezet en dus werd slotfase een spannende strijd tussen dertien mannen.

Niemand kon een succesvolle aanval plaatsen en dus gingen de dertien rijders de laatste ronde in met Hekman, Schouten en Swings, die een sterke sprint in de benen hebben, als favorieten. Schouten kwam met de hoogste snelheid uit de laatste bocht, maar hij maakte paar misslagen. Hekman profiteerde dankbaar en vierde zijn overwinning uitbundig.

Hekman wint eerste marathon op natuurijs

Vrouwen

Bij de vrouwen ging de zege naar Irene Schouten. De Nederlands kampioene op kunstijs, die zonder ploeggenoten op het ijs verscheen, was in Haaksbergen de sterkste in de sprint met Elma de Vries (tweede) en Emma Engbers (derde).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl