Irene Schouten wint in Haaksbergen, Elma de Vries (r) en Ineke Dedden (l) kijken verslagen toe
NOS Schaatsen

Schouten sprint naar zege in Haaksbergen

Irene Schouten heeft de eerste marathon op natuurijs op haar naam geschreven. De Nederlands kampioene op kunstijs, die zonder ploeggenoten op het ijs verscheen, was in Haaksbergen de sterkste in de sprint met Elma de Vries, Emma Engbers en Ineke Dedden.

De 23-jarige Schouten demarreerde na 25 ronden (van de 60) samen met De Vries, Dedden en Engbers weg uit het peloton, dat deze kopgroep van vier al snel uit het oog verloor. Het kwartet bleef tot het einde bij elkaar. In de laatste bocht zette Schouten de versnelling in, waarna ze de eindsprint afgetekend won.

De Vries eindigde als tweede en Engbers greep het brons. In eerste instantie leek Dedden derde te zijn geworden, maar de jury besloot na het bekijken van de finishbeelden anders.

Schouten sprint naar zege op natuurijs Haaksbergen

Virus in de ploeg van Schouten

Schouten moest het in Haaksbergen doen zonder teamgenoten, omdat de halve ploeg van coach Jillert Anema tijdens een trainingskamp op Tenerife een virus heeft opgelopen. Om die reden was Carien Kleibeuker niet van de partij. Bij de mannen ontbreekt favoriet Arjan Stroetinga.

Voor Schouten was het de laatste marathon van het seizoen. Ze komt zaterdag niet in actie bij de ONK op de Weissensee, omdat ze kiest voor wedstrijden op de langebaan. Schouten doet komend weekend mee aan de KPN NK allround in Heerenveen. Later in februari doet ze ook nog mee aan de WK afstanden.

Mannen

Bij de mannen ging de zege naar Gary Hekman. De Beer uit Gramsbergen maakte zijn favorietenrol waar. De 27-jarige Hekman was de sterkste in de sprint van een kopgroep van dertien rijders, die een ronde voorsprong had genomen op het peloton. Simon Schouten eindigde als tweede, Bart Swings werd de nummer drie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl