Iran en Verenigde Staten wisselen gevangenen uit
Iran heeft vier Amerikaans-Iraanse gevangenen vrijgelaten. Een van hen is Washington Post-journalist Jason Rezaian. Hij zat in Teheran vast op verdenking van spionage.
De vrijlating is onderdeel van een gevangenenruil met de Amerikanen. Die staan op het punt om zeven Iraniërs vrij te laten. Ook zal de VS niet langer aandringen op het uitwijzen, door Iran, van veertien Iraniërs die worden verdacht van illegale wapenhandel.
De journalist Rezaian werd in juni 2014 samen met zijn vrouw en twee fotojournalisten gearresteerd. Die drie werden vrijgelaten, maar Rezaian (39) bleef in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran zitten.
Behalve Rezaian komen nu ook de voormalige Amerikaanse marinier Amir Hekmat, pastoor Abedini en Nosratollah Khosravi vrij.
Sancties
De gevangenenruil heeft te maken met het opheffen van internationale sancties tegen Iran. Die strafmaatregelen worden waarschijnlijk vandaag ingetrokken omdat Iran zou hebben voldaan aan de voorwaarden van de 'kerndeal', die het afgelopen jaar werd gesloten over beperking van het Iraanse kernprogramma. NOS-correspondent Thomas Erdbrink: "Het land wil verder met een schone lei."
De vrijlating van de Amerikanen is ook een diplomatieke overwinning voor president Obama. Bij het sluiten van de deal over het nucleaire programma van Iran werd met geen woord gerept over gevangenen. Wel lag Obama zwaar onder vuur van de Republikeinen, die hem verweten dat hij Amerikaanse gevangenen aan hun lot had overgelaten.
Hoewel de relatie tussen de twee landen voor de buitenwacht nog steeds moeizaam is, hebben diplomaten elkaar tijdens de onderhandelingen goed leren kennen. Ook hebben minister Kerry en zijn Iraanse collega Zarif naar verluidt een uitstekende relatie opgebouwd en weten ze elkaar snel te vinden als problemen opduiken.
Mariniers
Volgens Kerry heeft die verbeterde relatie ook een rol heeft gespeeld bij het vrijlaten van de tien Amerikaanse mariniers die deze week in Iraanse wateren belandden. Binnen 24 uur waren ze weer vrij. “Zoiets zou drie of vier jaar geleden heel anders zijn uitgepakt”, zei Kerry. “Dit getuigt van de cruciale rol die diplomatie speelt in het veilig houden van ons land.”