Jason Rezaian en zijn vrouw in 2013
NOS Nieuws

Amerikaanse journalist in Iran veroordeeld tot celstraf

De Amerikaanse journalist Jason Rezaian in Iran moet een celstraf uitzitten. Vorige maand werd Rezaian door een rechtbank in Teheran schuldig bevonden aan onder meer spionage.

De straf werd bekendgemaakt door een woordvoerder van de rechterlijke macht op de website van een Iraans tv-station. Hij zei erbij dat de straf niet definitief is omdat Rezaian nog in beroep kan.

Onduidelijk is hoe lang Rezaian wordt opgesloten en waar hij de straf moet uitzitten. Ook zijn advocaat is niet over bijzonderheden van de straf op de hoogte.

Geen enkel bewijs

Rezaian, die de Amerikaanse en Iraanse nationaliteit heeft, is correspondent voor de Washington Post. Hij werd juni vorig jaar gearresteerd, samen met zijn vrouw en twee fotojournalisten. De andere drie werden vrijgelaten, maar Rezaian bleef vastzitten in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran.

Hij moest meer dan een jaar wachten tot het proces in augustus van dit jaar achter gesloten deuren begon. Hij werd beschuldigd van het vergaren van geheime informatie die hij zou hebben overgedragen aan vijandige regimes.

De Washington Post heeft de beschuldiging steeds krachtig tegengesproken. Volgens de krant heeft Iran, "zelfs na 488 dagen in de gevangenis, geen enkel bewijs" geleverd voor de beschuldigingen. "Het proces is een schande en Rezaian moet onmiddellijk worden vrijgelaten", stelt de krant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl