ANP XTRA
NOS Nieuws

100 miljoen dollar moet toekomst Wikipedia garanderen

Wikipedia heeft een fonds opgericht dat de komende tien jaar 100 miljoen dollar moet gaan ophalen. Dat moet het voortbestaan van de online encyclopedie op langere termijn garanderen, zo is bekendgemaakt op de vijftiende verjaardag van Wikipedia.

Het initiatief wordt de Wikimedia Endowment genoemd. De eerste gift is er al, schrijft The Times of India, en is afkomstig van de in 2014 overleden Jim Pacha. Hij was een software-ontwikkelaar die al geregeld aan Wikipedia gaf en uiteindelijk besloot zijn hele vermogen aan de stichting te geven.

Wikipedia houdt regelmatig donatierondes. Het afgelopen jaar ontving de stichting achter Wikipedia, de Wikimedia Foundation, meer dan 72 miljoen dollar aan giften (.pdf).

Geld pas na 2026 beschikbaar

Het is de bedoeling dat de komende jaren de kas verder wordt aangevuld. Pas als er 100 miljoen in zit, mag er gebruik van worden gemaakt. De organisatie hoopt dat dit rond het jaar 2026 zal zijn.

Het ligt voor de hand dat Wikipedia daarnaast geld zal blijven ophalen. Het grootste deel van dit geld wordt momenteel gebruikt voor het betalen van salarissen van medewerkers, blijkt uit de recentste jaarcijfers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl