Olietankers in haven Rotterdam
NOS Nieuws

Olie zorgt voor recordjaar Rotterdamse haven

De Rotterdamse haven heeft een recordjaar achter de rug, vooral door de toegenomen overslag van olie. De goederenoverslag steeg in totaal met bijna 5 procent tot 466 miljoen ton.

De groei komt bijna volledig door de stijging van de overslag van ruwe olie en andere olieproducten. “De lage olieprijs zorgt voor hoge marges bij de raffinaderijen, zodat ze veel ruwe olie laten aanvoeren om te raffineren", zegt Allard Castelein, topman van het havenbedrijf.

Castelein verwacht binnen een paar weken overeenstemming te bereiken met de vakbonden. Vorige week staakte het havenpersoneel voor meer werkzekerheid. "We zijn weer in gesprek en dat verloopt constructief. Ik verwacht geen stakingen meer," zei hij tijdens de persconferentie over de jaarcijfers.

Palmolie

Behalve meer olie werd er ook meer biodiesel en palmolie overgeslagen. De hoeveelheid chemische producten die de haven van Rotterdam binnenkwamen, daalde juist.

Havenbedrijf R'dam: we hebben vertrouwen in de toekomst

De ingebruikname van de twee nieuwe elektriciteitscentrales op de Maasvlakte zorgde ervoor dat de overslag van steenkolen op peil bleef. Dit compenseerde de lagere doorvoer naar Duitsland. Daar wordt minder elektriciteit opgewekt uit kolen en meer uit zon en wind.

Calais

De Rotterdamse haven heeft het afgelopen jaar de bedrijvigheid mede zien toenemen vanwege de vluchtelingenproblematiek bij Calais.

Veel vervoerders meden het transport naar Groot-Brittannië via de tunnel bij Calais. Vluchtelingen proberen daar op vrachtwagens te klimmen om op die manier het Kanaal over te steken, met lange files van vrachtwagens tot gevolg.

Behalve de Rotterdamse haven heeft ook de haven van Antwerpen een recordjaar achter de rug. Half december meldde de Belgische haven af te stevenen op een nooit eerder vertoonde omslag van 200 miljoen ton. In België groeide de overslag van containers sterk, in tegenstelling tot in Rotterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl