Getty Images

De Nederlandse VN-medewerker die gisteren zwaargewond raakte bij de aanslagen in Jakarta, is buiten levensgevaar. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt, zegt correspondent Michel Maas. "Zodra hij daartoe in staat is, wordt hij overgebracht naar Singapore. Daar zijn de ziekenhuizen en specialisten veel beter dan in Indonesië."

Gisteravond liet een familielid al tegenover RTL Nieuws weten dat de operatie die de Nederlander moest ondergaan geslaagd was. Het was toen nog niet duidelijk of de man volledig buiten levensgevaar was. Volgens het familielid werd de man opgenomen met granaatscherven in zijn hoofd.

De aanslag begon met een aanval op een politiepost. Twee zelfmoordterroristen reden op een motor op de post in en bliezen zichzelf op. Daarna volgde een schietpartij tussen de politie en andere terroristen. De aanvallers gingen een filiaal van de Amerikaanse koffieketen Starbucks binnen, waar opnieuw explosies waren. Ook in de naastgelegen bioscoop werd geschoten.

De Starbucks ligt tegenover een gebouw van de Verenigde Naties. Maas vertelde gisteren al dat er vaak personeel van de VN in het café te vinden is.

'Je kunt mijn beker nog zien staan'

Bij de aanslagen kwamen zeven mensen om het leven, onder wie vijf terroristen. Er raakten negentien mensen gewond.

De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat. Volgens de terreurgroep waren buitenlanders en veiligheidstroepen het doelwit. Waarschijnlijk is de aanval uitgevoerd door een Indonesische terroristische groep die banden heeft met IS. De politie pakte gisteren al vier mensen op, later kwamen daar nog eens drie bij.

STER reclame