'Van der Steur en Maat opnieuw om tafel'
Minister Van der Steur wil opnieuw praten met patholoog-anatoom George Maat. Doel van het gesprek is de kou uit de lucht te halen die is ontstaan nadat Van der Steur Maat uit het identificatieteam van vlucht MH17 haalde. Dat gebeurde onterecht, zeggen Kamerleden achteraf.
Waar en wanneer het gesprek plaatsvindt wil het ministerie van Justitie niet zeggen, wel dat het een vertrouwelijk gesprek moet zijn. Het is onduidelijk of Maat op de uitnodiging ingaat. Hij laat weten wel een gesprek te willen, maar dan in het openbaar. Ook wil hij dat in dat gesprek excuses worden aangeboden. De ontmoeting zou misschien morgen al zijn, maar dan moeten de partijen het dus wel eens worden over de voorwaarden.
Smakeloos
Kamerleden hebben kritiek op Van der Steur om de manier waarop hij de wetenschapper heeft behandeld. Maat speelde een belangrijke rol bij de identificatie van de slachtoffers van de aanslag op vlucht MH17.
Maar in april werd hij uit het identificatieteam gezet, nadat hij een lezing had gegeven over zijn onderzoek naar de slachtoffers van de vliegramp. Tijdens die lezing voor studenten van de Universiteit Maastricht sprak hij in detail over het onderzoek. Hij wist niet dat er ook journalisten in de zaal zaten. RTL Nieuws maakte fragmenten van de lezing openbaar. Minister Van der Steur van Justitie noemde de lezing "buitengewoon ongepast en smakeloos" en stuurde Maat naar huis. De internationale reputatie van de hoogleraar kreeg een flinke deuk.
Weggepoetst
Op verzoek van de Kamerleden Omtzigt en Sjoerdsma maakte Maat onlangs een politieonderzoek openbaar waaruit blijkt dat hem weinig te verwijten valt. In het onderzoek staat dat Maat geen toestemming had gevraagd voor de lezing, maar dat dergelijke lezingen wel gewoon waren.
Er waren ook geen regels voor dergelijke presentaties, dus had Maat ze ook niet overtreden. Ook wordt erkend dat de maatregelen tegen Maat zijn genomen ‘zonder goed inzicht in de feiten’. Deze feiten zijn in de door Van der Steur verstrekte versie met zwarte inkt weggelakt.
Pas na herhaalde verzoeken kregen Maat en de Kamer het volledige onderzoek vertrouwelijk in te zien. Kamerleden moesten de informatie voor zich houden, maar Maat schreef het onderzoek met potlood over - hij was niet gebonden aan vertrouwelijkheid.
Volgens CDA'er Omtzigt stelt de politie dat Van der Steur Maat ontslagen heeft zonder de feiten te kennen. Ook adviseerde de politie volgens hem om de genomen maatregel te heroverwegen.