MH17-onderzoeker Maat wil met rapport rehabilitatie afdwingen
Patholoog-anatoom George Maat heeft het politieonderzoek naar zijn MH17-lezing openbaargemaakt. Hij deed dat op verzoek van de Kamerleden Omtzigt en Sjoerdsma. Maat werd in april uit het identificatieteam gezet, nadat hij een lezing had gegeven over zijn onderzoek naar de slachtoffers van de vliegramp MH17.
Tijdens die lezing aan studenten van de Universiteit Maastricht sprak Maat in detail over het MH17-onderzoek. Hij wist niet dat er ook journalisten in de zaal zaten. RTL maakte fragmenten van de lezing openbaar. Minister Van der Steur van Justitie noemde de lezing "buitengewoon ongepast en smakeloos" en stuurde Maat naar huis.
Professor Maat was naar eigen zeggen niet de enige die wilde dat het rapport openbaar werd gemaakt. De Tweede Kamer had het ingezien, maar mocht er niets over zeggen. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt wilde de minister op het matje roepen vanwege het rapport, maar kon dit niet, vanwege zijn geheimhoudingsplicht. Daarom vroeg hij de professor om zelf naar buiten te komen met het rapport. George Maat mocht het rapport bij de nationale politie in Den Haag lezen. Hij mocht het niet kopiëren, maar tot zijn verbazing mocht hij wel aantekeningen maken. Hij schreef het hele rapport over. Daarin vond hij zijn gelijk.
Een van de conclusies van het politierapport is dat "De genomen maatregelen [...] plaats hebben gevonden zonder goed inzicht in de feiten". Professor Maat wil dat Van der Steur excuses aanbiedt en officieel eerherstel geeft. "Voor mijn directe werkomgeving en eigenlijk ook voor mijn kinderen is het belangrijk. En bovendien is het eerlijk als je dat doet."
In september had Maat een gesprek met minister Van der Steur. Tegen de Tweede Kamer zei de minister dat het "niet uitgesloten is dat we nog eens een beroep doen op professor Maat". Maar dat vond de professor niet genoeg omdat het "geen echt excuus en eerherstel was".
Het is volgens Maat heel belangrijk om met studenten te praten over grote rampen als die met de MH17. "Nederland loopt voorop bij identificatieonderzoek. Dat komt onder meer doordat de academische vrijheid in Nederland groot is. Daardoor kan je ook eerder met nieuwe onderzoeksmethoden werken."
De studenten waarmee Maat nu spreekt, zijn degenen die over twintig jaar hetzelfde werk zullen doen. Daarom moeten zij de gelegenheid krijgen om te horen hoe het werk in de praktijk gaat, zegt de patholoog-anatoom.
Maat zou een volgende keer dus weer zo openhartig zijn, maar hij vindt wel dat de organisator van een lezing moet garanderen dat die echt besloten is.