Eelco Wagenaar in actie tegen Slowakije
NOS Sport

'Keeper Wagenaar uitblinker bij waterpoloërs'

De overwinning van de Nederlandse waterpoloërs op Slowakije op de EK is gunstig voor Oranje, aldus oud-waterpolocoach en NOS-analist Koen Plasmeijer. "Nederland is nog wel een maatje te klein voor de toplanden, maar ze hebben nu wel de beste uitgangspositie voor het olympisch kwalificatietoernooi."

"Nederland was op papier ook de beste tegen Slowakije en ze boeken nu een knappe overwinning. De verdediging zat goed dicht en Slowakije kreeg bijna geen kans van keeper Eelco Wagenaar. Hij was echt ontzettend goed."

EK waterpolo: Nederland-Slowakije (m)

Goede aanval

Dat Nederland nog niet het niveau heeft als toplanden als Montenegro en Spanje, werd in de eerste groepswedstrijd op de EK waterpolo al duidelijk. "De uitslag tegen Montenegro was eigenlijk prima. Het had veel erger gekund."

Tegen Slowakije zag Plasmeijer een sterk aanvallend Oranje met een goede verdediging. "De jongens waren snel en kregen daardoor meer tijd op de schotklok. Dat betekent dat ze meer tijd hadden om een goede aanval op te bouwen."

Dankzij Eelco Wagenaar kwam de eindzege uiteindelijk niet meer in gevaar.

Oud-waterpolocoach en NOS-analist Koen Plasmeijer

Weinig rendement

De tweede helft verliep wat stroever voor Nederland. "Het leek meer een zwemwedstrijd, beide teams kregen weinig kansen. Waarschijnlijk zei bondscoach Robin van Galen dat ze rustig de voorsprong moesten verdedigen, maar dat kan ook juist je ritme vertragen. Nederland ging voorzichtiger spelen, ook al hadden ze vaak een man meer. Ze haalden te weinig rendement uit die situaties."

Plasmeijer vond vooral Wagenaar een van de uitblinkers bij Oranje. "Dankzij hem kwam de eindzege uiteindelijk niet meer in gevaar. En bij die laatste aanval zag je ook meteen: als er snel en goed wordt gespeeld, komt er meer actie en kan bijvoorbeeld Yoran Frauenfelder goed binnen schieten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl