NOS Nieuws

Bowie leeft: negen albums in top 10

David Bowie voert postuum nog een keer de hitlijsten aan. In de app van de Apple-muziekdienst iTunes staan negen albums van de overleden zanger in de top 10. Alleen Adele eist nog een plekje op in de album-charts.

Bovenaan staat Bowies laatste album Blackstar, gevolgd door de compilatie-cd Nothing has changed. Ook ouder werk van Bowie doet het goed. Zo staat het album Heroes uit 1977 op de zesde plaats. In de top 10 staan verder een aantal best-of-albums.

Ook bij Spotify en Amazon is de muziek van Bowie razend populair. In de top 10 van Amazon staan zes Bowie-albums en het aantal zoekaanvragen bij Spotify steeg gisteren met 2700 procent. Op YouTube zijn de nummers Lazarus en Blackstar, waarvan de teksten verwijzingen bevatten naar Bowies naderende dood, inmiddels 11 miljoen keer bekeken.

David Bowie overleed zondag op 69-jarige leeftijd. Zijn dood werd gisterochtend bekendgemaakt. In de loop van de dag verzamelden zich honderden fans in Londen, waar Bowie werd geboren, en in Berlijn, waar hij eind jaren 70 woonde.

Ook bij Bowies appartement in Manhattan legden fans bloemen neer en werden kaarsen aangestoken.

'We komen samen om te rouwen én te vieren"

Bij het New Yorkse theater waar Bowies voorstelling Lazarus op de planken staat, zijn eveneens bloemen gelegd. In hoeverre de cast gisteravond heeft stilgestaan bij het overlijden van de Brit, is niet bekend.

De voorstellingen zijn zo goed als uitverkocht. Om 08.00 uur waren alleen nog twee kaarten beschikbaar voor de middagvoorstelling van komende zondag. Een ticketbureau vraagt daarvoor 2070 dollar; ruim tien keer zoveel als normaal.

Lazarus stopt volgende week. De show was al twee keer verlengd. De New York Theatre Workshop heeft nog niet besloten of er toch extra voorstellingen komen.

Memorial concert

Op 31 maart is in de Carnegie Hall in New York een herdenkingsconcert voor Bowie. Enkele uren voor Bowies overlijden wereldkundig werd gemaakt, meldde de organisatie dat er een muzikaal eerbetoon voor de zanger zou komen. Het event is inmiddels omgedoopt tot memorial concert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl