Een man loopt langs het voormalige huis van David Bowie in Berlijn waar enkele fans bloemen hebben neergelegd
NOS Nieuws

'Bowiestad' Berlijn rouwt om oud-stadsgenoot

De wereld rouwt om David Bowie en behalve in zijn geboortestad Londen is die droeve stemming vooral in Berlijn te merken. De Britse zanger woonde eind jaren zeventig in West-Berlijn.

Bowie zocht er een oplossing voor zijn cocaïneverslaving, maar had ook een plek nodig om goedkoop te kunnen leven: hij was bijna blut. Hij maakte er drie platen, zijn zogenoemde Berlijnse trilogie van Low (1977), Heroes (1977) en Lodger (1979).

De Berlijnse burgemeester deed vanmorgen dan ook meteen een persverklaring uitgaan. "De muziekmetropool Berlijn is diep geraakt door de dood van de uitzonderlijke artiest David Bowie", zei Michael Müller. "Hij hoorde bij ons. Daar zijn we trots op."

Müller: "Heroes is een van de bekendste nummers van Bowie en gold als lijflied voor onze destijds verdeelde stad en haar verlangen naar vrijheid. Met het lied zette hij niet alleen een muzikale standaard, maar liet hij onmiskenbaar ook zijn verbintenis met de stad merken."

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken ging op Twitter zelfs nog een stap verder. Volgens de diplomaten heeft Bowie geholpen met de val van de Berlijnse Muur.

Intussen worden voor de voormalige woning van Bowie aan de Hauptstrasse 155 in het stadsdeel Schöneberg steeds meer bloemen gelegd en kaarsen aangestoken. "Voor David. Dank voor de muziek", staat er op een kaartje.

Bloemen, kaarsen en aandenkens voor David Bowie in Berlijn

Bowie woonde er samen met de Amerikaanse zanger Iggy Pop, die "nooit zo'n geweldig persoon heeft ontmoet".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl