Schippers onderschrijft de bevindingen van ziekenhuizen
NOS Nieuws

Schippers: overbodig papierwerk schrappen

"Als administratieve lasten voor ziekenhuizen overbodig zijn, moet je ze schrappen", zegt minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ze reageert op het luiden van de noodklok door ziekenhuizen over het vele papierwerk.

Uit onderzoek door de ziekenhuizen en het ministerie blijkt dat er vaak zoveel formulieren moeten worden ingevuld, dat de zorg eronder lijdt, ook omdat de gegevens weinig betrouwbaar zijn. De registratie was bedoeld om de kwaliteit van de zorg te verbeteren.

"Het ministerie besteedt al langere tijd aandacht aan het voorkomen van onnodige en dubbele registraties en onderschrijft op dit punt de aanbevelingen in het onderzoek", zegt Schippers.

Niet overbodig

In het NOS Radio 1 Journaal zei ze dat registreren niet "per definitie overbodig" is. "Doordat je opschrijft wat je doet en wat het resultaat is, kunnen artsen en ziekenhuizen van elkaar leren." Daarnaast kunnen patiënten ziekenhuizen met elkaar vergelijken en kijken waar een behandeling goed is, of welk ziekenhuis ze beter kunnen mijden, zegt Schippers.

Volgens haar blijkt uit het onderzoek dat sommige ziekenhuizen de registratie slimmer uitvoeren. "Het ene ziekenhuis doet soms vier keer meer dan het andere. Je ziet echt grote verschillen. Daarom roep ik ziekenhuizen op van elkaar te leren en goede voorbeelden te verspreiden. We moeten het met elkaar slimmer doen."

Uitleg in Tweede Kamer

Morgen praat de Tweede Kamer met Schippers over het vele papierwerk in de zorg. Lea Bouwmeester (PvdA) zegt de rapporten te kennen, maar zegt dat het niet aan de Kamer is om vast te stellen hoe er gecontroleerd moet worden op kwaliteit.

VVD'er Arno Rutte zegt iets vergelijkbaars. "Het is de kunst om alleen criteria die echt bepalend zijn voor kwaliteit te registreren." Wat hem betreft moeten zorgverleners dat samen met patiëntenorganisaties vaststellen. "Dat is niet aan politici, maar minister Schippers kan hierin wel een rol vervullen door de partijen met elkaar aan tafel te brengen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl