Artsen en verpleegkundigen bezig met een hartoperatie
NOS Nieuws

Bij hartcentra levert het papierwerk wel betere zorg op

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

Meer papierwerk voor ziekenhuizen kan ten koste gaan van de zorg, blijkt uit onderzoek, maar hartcentra vormen een positieve uitzondering. Ook de registratie van darmkanker heeft zijn waarde bewezen, zeggen betrokkenen.

Er bestaat weinig twijfel dat de kwaliteit van de zorg verbeterd kan worden door goed vast te leggen wat het effect van een behandeling is voor de patiënt. Het gaat erom dat zulke gegevens zo vastgelegd worden dat ze daadwerkelijk inzicht geven in wat er is gebeurd en dat de gegevens gebruikt worden om de zorg voor patiënten te verbeteren.

Een reeks hartcentra vergelijkt al enkele jaren onderling de resultaten van de behandelingen. Collega's van de verschillende hartcentra kijken met elkaar mee. Als ze vaststellen dat een bepaalde behandeling in een van de hartcentra betere resultaten oplevert dan in de andere, kijken ze hoe dat komt.

Isala Klinieken

Eind 2014 bleek bijvoorbeeld dat de Isala Klinieken in Zwolle een iets lager sterftecijfer hebben na bypassoperaties dan de andere centra.

In Zwolle is het de gewoonte om op de operatiekamer nog een echo te maken om te kijken of er nog wijzigingen zijn opgetreden in de toestand van de patiënt sinds de afspraak voor de operatie is gemaakt. Soms leidt dat tot een iets andere aanpak van de operatie.

De hartcentra nemen dergelijke 'best practices' vervolgens van elkaar over.

Meetbaar beter

De twee grootste hartcentra - het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en het St. Antonius in Nieuwegein - zijn in 2012 met het project Meetbaar beter begonnen. Intussen hebben twaalf van de veertien andere hartcentra zich aangesloten. Daarnaast doen nog vijf andere ziekenhuizen mee.

Darmkankerregistratie

Ook de darmkankerregistratie DSCA heeft zijn waarde bewezen. De sterfte na darmkankeroperaties is ongeveer gehalveerd. Dat scheelt 200 doden per jaar, zegt Rob Tollenaer, hoogleraar chirurgie in het Leidse UMC. Die verbetering van de zorg levert ook een besparing op van 23 miljoen per jaar, zegt hij.

Die darmkankerregistratie is uitgebouwd tot het Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA) dat rond de twintig registraties heeft opgezet voor uiteenlopende behandelingen. Tollenaer is een van de drijvende krachten achter het DICA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl