NOS Nieuws

Water Afgedamde Maas vervuild, drinkwater uit Lek

In Zuid-Holland is landbouwgif aangetroffen in de bron van drinkwater voor 1,3 miljoen mensen. Drinkwaterbedrijf Dunea heeft de inname van het water uit de Afgedamde Maas stopgezet en is overgeschakeld naar een 'noodinnamepunt' in de Lek.

Volgens een woordvoerder van het bedrijf heeft het vervuilde drinkwater nooit de consument bereikt, omdat direct na de eerste meting alarm is geslagen.

Het water in de Bommelerwaard dat de Afgedamde Maas instroomt, is verontreinigd met het insecticide dimethoaat. Het waterschap Rivierenland gaat op zoek naar de vervuiler. Volgens het schap brengt het insecticide schade toe aan het waterleven, maar is er geen gevaar voor de volksgezondheid.

Rozenkwekerij

In 2012 raakte het water uit de Bommelerwaard ook verontreinigd, eveneens met een landbouwgif. In verband daarmee werden de twee eigenaars van een rozenkwekerij opgepakt die het middel gebruikten om schimmels te bestrijden.

Zij hadden het gif illegaal geloosd en moesten honderdduizenden euro's aan schadevergoeding betalen aan het drinkwaterbedrijf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl