NOS NieuwsAangepast

Mannen opgepakt voor giflozing

Twee mannen van 38 en 41 jaar uit Zaltbommel zijn opgepakt op verdenking van het vervuilen van slootwater in de Bommelerwaard.

Ze zouden het gewasbestrijdingsmiddel dimethomorph illegaal hebben geloosd.

Volgens een betrokkene bij het onderzoek zijn het twee directeuren van een bedrijf dat het middel gebruikte om schimmels te bestrijden.

Verspreiding

Waterschap Rivierenland en de politie zijn wekenlang op zoek geweest naar de veroorzaker van de vervuiling.

Het waterschap heeft ook maatregelen moeten nemen om verspreiding van het gif te voorkomen.

Zo werden schotten in de sloten geplaatst, werd water tijdelijk opgevangen in leegstaande bassins en zijn noodpompen ingezet.

Kosten verhaald

De kosten die het waterschap heeft gemaakt lopen in de tienduizenden euro's. Ze worden op de verdachten verhaald, als blijkt dat zij voor de lozing verantwoordelijk waren.

Het Haagse drinkwaterbedrijf Dunea sloeg half april als eerste alarm. Het bedrijf neemt water in uit de Bommelerwaard en meet continu of dat water schoon genoeg is.

Ook Dunea heeft een aantal noodmaatregelen moeten nemen. Het bedrijf kon door de lozing geen water uit de Bommelerwaard meer halen.

In plaats daarvan moest er water aan de Zuid-Hollandse duinen worden onttrokken. Hoeveel extra kosten Dunea heeft gemaakt is niet bekend.

Schoon water

Vanaf vandaag kunnen de boeren en tuinders in de Bommelerwaard het slootwater weer gebruiken voor hun gewassen. Het waterschap heeft vastgesteld dat het water weer schoon is.

Het vervuilde water is in bassins opgeslagen en wordt in zuiveringsinstallaties gereinigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl