Van Hove en Bowie in het theater
NOS Nieuws

'Bowie voerde een ongelooflijke strijd'

De Vlaamse toneelregisseur Ivo van Hove wist als een van de weinigen al meer dan een jaar van de ziekte van Bowie. "Het is vreselijk, ik leef al heel lang met de kennis dat dit eraan zat te komen", zegt hij. "Een paar weken geleden stond ik naast hem op het podium tijdens de première van Lazarus. Toen ik de auto instapte wist ik dat het misschien wel de laatste keer zou zijn dat ik hem zag."

Van Hove werkte met Bowie samen aan de muzikale theatervoorstelling Lazarus, gebaseerd op liedjes van de Brit.

De toneelmaker hoorde vanochtend via het nieuws over het overlijden van Bowie. "Hij heeft me meer dan een jaar en drie maanden geleden verteld dat hij leverkanker had, net nadat hij het zelf had gehoord. Hij zei dat omdat hij wist dat hij er misschien niet altijd zou kunnen zijn."

"Hij wilde echt niet dood, hij zat gewikkeld in een strijd om het leven".

Of Bowie zelf het moment van zijn overlijden heeft gekozen, weet Van Hove niet. "Daar durf ik niets over te zeggen, maar daar lijkt het wel op."

Van Hove zegt dat hij nog opperde om de voorstelling uit te stellen. "Maar dat wilde Bowie absoluut niet. Na een paar maanden wist ik waarom dat was."

Bowie kwam zo veel mogelijk naar repetities en de doorloop van de voorstelling. Van Hove vertelt dat hem dat erg veel moeite kostte. "Hij heeft een ongelooflijke strijd gevoerd. Hij wilde echt niet dood. Hij heeft ook nog een jonge dochter. Het was ongelooflijk pijnlijk om dat te zien."

  • Jan Versweyveld
    Van Hove en Bowie in het theater na de voorstelling Lazarus
  • Jan Versweyveld
  • Jan Versweyveld
  • Jan Versweyveld

Volgens Van Hove zitten in Bowie's laatste album Blackstar, dat vorige week verscheen, veel veelzeggende teksten. Die liedjes zijn stuk voor stuk persoonlijk, zegt de regisseur. "Ook in de voorstelling Lazarus, het is zo betekenisvol wat daar gezegd en gezongen wordt. Het was van groot belang voor hem."

Voor de buitenwereld komt het overlijden van de zanger onverwacht. "Bij de première van de voorstelling leek het alsof hij veel energie had, maar toen we afgingen moest hij achter het podium meteen gaan zitten", vertelt Van Hove.

Ook voor de regisseur was de laatste periode intens. "Niet alleen om te werken aan de voorstelling, maar ook het bewaren van het geheim", zegt Van Hove. "Je weet dat het gaat komen, maar op het moment dat het komt is het een shock."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl