Op sociale media stromen de reacties binnen op de dood van muzieklegende David Bowie. Zijn zoon Duncan Jones schrijft dat hij erg verdrietig is en plaatste een kinderfoto van hem en zijn vader.

De Britse premier Cameron zegt dat de dood van Bowie een enorm verlies is. "Ik groeide op met dit popgenie. Hij bleef zichzelf opnieuw uitvinden en hij had het altijd goed."

Cameron: Bowie leverde de soundtrack van ons leven

De Amerikaanse rapper Kanye West laat weten dat Bowie een belangrijke inspiratie voor hem was.

Zangeres Madonna twittert dat ze kapot van is van het nieuws. "Deze grootse artiest veranderde mijn leven! Het eerste concert dat ik zag was van hem. RIP."

Ook schrijft ze dat zijn geest voor altijd doorleeft:

Iggy Pop, zanger en vriend van Bowie, laat via Twitter weten dat hun vriendschap erg speciaal voor hem was. 

Iggy Pop werkte tijdens zijn jaren in Berlijn met Bowie. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken twittert zelfs dat de muziek van Bowie hielp bij de val van de Berlijnse Muur.

Ook de band The Rolling Stones laat weten geschokt en verdrietig te zijn. Bowie nam met Mick Jagger Dancing in the Street op in 1985. 

In Los Angeles werd vannacht op de Walk of Fame een intiem eerbetoon met kaarsjes gebracht bij de ster voor Bowie.

Kaarsen bij de Walk of Fame in Los Angeles vannacht RTR

Nederlandse reacties

Ook het Groninger Museum reageert via Twitter op de dood van de zanger. In het museum is sinds vorige maand een grote expositie te zien over Bowies carrière en zijn werk.

Door alle aandacht voor het overlijden van Bowie is de site van het Groninger Museum niet te bereiken. Het museum is altijd op maandag gesloten, maar er wordt nog overlegd of daar verandering in gaat komen.

Fans reageren ook ontsteld op het nieuws. In eerste instantie dachten veel twitteraars nog dat het om een nepverhaal ging, maar nadat de bevestiging van Bowies overlijden was doorgekomen, overheerst de verslagenheid.

David Bowie-coupé

De NS laat weten dat een speciale David Bowie-coupé de komende weken gewoon blijft rijden. "We denken dat we op deze manier de fans iets extra kunnen bieden om Bowie op een respectabele en mooie manier te herdenken", zegt een woordvoerder van de NS tegen RTV Oost.

De coupé rijdt op het traject Zwolle-Groningen. Binnen kunnen reizigers een virtuele reis maken door het leven van de zanger. "In overleg met het Groninger Museum gaan we bekijken wat we verder nog kunnen doen", zegt de NS. 

Trendsetter

Muziekkenner Leo Blokhuis reageerde in het tv-programma Goedemorgen Nederland op het overlijden van de zanger. "Hij is werkelijk tot aan zijn laatste snik een innovatieve en relevante muzikant geweest. Echt ongelooflijk, hij heeft veel gezichten laten zien en is altijd zo snel geweest. Met het aanvoelen én zelf uitzetten van trends", zei Blokhuis. 

Ook voor radio-dj Giel Beelen kwam het nieuws als een schok. "Het voelde ongelooflijk. Hij had net alles gelanceerd, en was weer aan het pieken. Hij was een held en een genie." 

Een reactie die de zanger van Space Oddity waarschijnlijk wel op prijs had kunnen stellen, kwam van de Britse astronaut Tim Peake, die momenteel in het ruimtestation ISS verblijft. "Verdrietig om te horen dat hij zijn strijd met kanker heeft verloren", twitterde hij vanuit de ruimte. 

STER reclame