Prinses Cristina (achteraan) tussen de andere fraudeverdachten in de rechtbank
NOS Nieuws

Spaanse prinses voor de rechter in historische fraudezaak

De Spaanse prinses Cristina is, samen met haar echtgenoot, voorgeleid vanwege belastingfraude. Ze wordt beschuldigd van betrokkenheid bij fraude met miljoenen euro's. Cristina is het eerste lid van de koninklijke familie dat voor de rechter verschijnt sinds de monarchie opnieuw werd ingevoerd in Spanje in 1975.

De prinses en haar echtgenoot werden in juli 2014 aangeklaagd voor witwassen en belastingontduiking. De man van Cristina, Iñaki Urdangarin, zou via een sportstichting miljoenen euro's aan subsidie in eigen zak hebben gestoken. De prinses zat in het bestuur van de stichting en was mede-eigenaar van een bedrijf dat hielp bij de fraude.

In november vorig jaar werd de aanklacht van witwassen tegen Cristina ingetrokken. Zij wordt nog wel verdacht van belastingfraude en zou daarvoor tot acht jaar gevangenis opgelegd kunnen krijgen. Cristina heeft altijd ontkend dat ze zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten.

Spaanse prinses Cristina voor de rechter

Adellijke titel

Door de verdenkingen is de prinses al enkele jaren niet meer aanwezig bij officiële gelegenheden van het Spaanse Koninklijk Huis. In juni vorig jaar ontnam koning Felipe Cristina haar adellijke titel. De koning maakte niet bekend waarom hij dat deed. Volgens Spaanse media had het te maken met de rechtszaak.

De echtgenoot van Cristina kan ruim 19 jaar cel opgelegd krijgen. Er zijn nog zestien andere mensen aangeklaagd in verband met de fraude. Onder de verdachten is ook een voormalige minister.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl