Niemand wil de 10 kilometer kwijt

ANP Pro Shots

Geen schaatscoach wil de 10 kilometer kwijt. Een rondgang langs buitenlandse schaatstrainers tijdens het Europees kampioenschap allround in Minsk afgelopen weekeinde, leert dat de langste afstand nog altijd op veel sympathie kan rekenen.

Wel is er veel enthousiasme voor de plannen van de internationale schaatsunie ISU om de kalender te vernieuwen. Jan Dijkema, vice-voorzitter van de ISU, liet in Minsk voor de camera van de NOS weten dat wordt gedacht over een nieuwe variant in kampioenschappen, waarbij de EK allround dan wel in de huidige vorm zou blijven bestaan. 

Dat EK allround zou eens in de twee jaar moeten worden verreden, in combinatie met een EK sprint. In het andere jaar zouden dan Europese kampioenschappen afstanden moeten plaatsvinden.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

ISU-bestuurslid over besluitvorming allroundtoernooien

Over dat nieuwe voorstel was bij de schaatscoaches nog helemaal niets bekend. “Ik hoor het nu van jullie”, zegt de Italiaanse coach Maurizio Marchetto. “Misschien is het handig dat ze ons, de schaatscoaches, dat ook vertellen. Het enige dat ik er nu over wil zeggen is dat het goed is als de 10 kilometer behouden blijft in het allrounden.”

'Prijzengeld moet omhoog'

Daar sluiten andere coaches zich bij aan, ook Kosta Poltavets, de coach van de Russen. Aanvankelijk toonde hij zich een voorstander van een 3.000 of 1.000 meter in plaats van de 10 kilometer bij een EK, maar het nieuwe voorstel van de ISU is volgens Poltavets bij nader inzien een beter idee.

“Op deze manier valt er wat te kiezen”, zegt Poltavets. “Alleen moet het prijzengeld wel omhoog. Win je een wereldbeker dan krijg je 1.500 dollar (1.372 euro), maar als je hier derde wordt op het EK, terwijl je vier afstanden rijdt, dan krijg je 1.000 dollar.”

De Noorse bondscoach Sondre Skarli kan zich ook wel vinden in de nieuwe plannen. “Het is in ieder geval beter dan het eerdere voorstel om de 10 kilometer te vervangen door een 1.000 meter."

Sondre Skarli ANP Pro Shots

Skarli: "Maar nog liever zou ik zien dat er meer wereldbekerwedstrijden komen en dat er aan het eind van het jaar dan een kampioenschapsweek is. Of tien dagen, met een WK sprint, WK allround en een WK afstanden. Er zijn nu gewoon te veel kampioenschappen en dat wordt niet echt anders met deze plannen."

EK sprint en EK afstanden

Petr Novak, de coach van de Tsjechische Martina Sablikova, kan zich evenzeer vinden in de hervormingsplannen van de ISU. Al zou hij het liefst helemaal geen verandering zien. “Maar als er een 1.000 meter was gekomen in plaats van een 5 kilometer, dan had Martina niet meer aan de start gestaan”, zegt Novak. “Het Tsjechische schaatsen wordt natuurlijk gedragen door Martina, dus voor haar zou het het beste zijn om altijd een EK allround te hebben.”

Terwijl de lange afstanden dus behouden lijken te blijven voor de EK, speelt de ISU tezelfdertijd met de gedachte een EK sprint en EK afstanden toe te voegen aan de kalender. Daar ziet vooral de Oostenrijkse coach Hannes Wolf wel wat in. “Daar liggen dan kansen voor Vanessa Bittner om een titel te pakken", meent hij. "Voor het schaatsen in Oostenrijk zou dat natuurlijk geweldig zijn.”

Van de benaderde coaches is niemand tegen de nieuwe voorstellen van de technische commissie van de ISU. De kans lijkt dan ook groot dat het nieuwe concept aangenomen zal worden op het congres in juni, zodat de tien kilometer waarschijnlijk gewoon behouden blijft voor het EK allround.   

STER Reclame