ISU-bestuurslid Jan Dijkema

In principe werken de schaatsers in Minsk dit weekeinde voor het laatst de 10 kilometer tijdens de Europese kampioenschappen allround af. Jan Dijkema, vice-voorzitter van de internationale schaatsunie ISU, liet echter in Minsk doorschemeren dat het allerminst zeker is dat de langste schaatsafstand bij de allroundtoernooien van het toneel verdwijnt.

"We verwachten tegen het einde van deze maand met een voorstel te komen om de kampioenschappen in de toekomst beter aan te pakken. Eén van de mogelijkheden is dat we de allroundkampioenschappen, dus ook de EK, voortzetten op de manier zoals het nu is. De besluitvorming is dus nog niet afgerond. Die vindt plaats in juni tijdens het ISU-congres", aldus Dijkema.

Te lang en ingewikkeld

In 2014 besloot het congres tot een nieuwe opzet. De 10 kilometer zou plaats moeten maken voor de 1.000 meter, wat een 'sprintvierkamp' oplevert. Dijkema: "Zoals het nu geregeld is, zal vanaf volgend jaar de EK zowel in afstanden als allround in één kampioenschap afgewerkt worden. We hebben daar ervaring mee met de wereldkampioenschappen junioren. Het betekent dat het toch een te lang programma wordt. En dat het ook ingewikkeld is."

Volgens Dijkema bestaat de kans dat de kampioenschappen in de huidige vorm blijven. "Maar wellicht dat we die niet elk jaar op dezelfde manier organiseren." Wisselende kampioenschappen dus, met jaren met wel een EK allround en jaren zonder EK allround. "We zien af en toe dat de beste schaatsers niet meedoen omdat er een kennelijk een trainingsblok nodig is. Het is dus de vraag of het totaalprogramma niet te zwaar is. Daar moeten we ook nog eens goed naar kijken."

Voorzitterschap ISU

Bij het belangrijke congres in juni wordt ook een nieuwe ISU-voorzitter gekozen. Dijkema, wel geïnteresseerd in de functie, heeft nog niet besloten of hij een gooi doet naar de opvolging van de Italiaan Ottavio Cinquanta. "De persoonlijke afweging wordt in het voorjaar gemaakt", zei de bestuurder in Minsk. De Nederlander laat het afhangen van persoonlijke omstandigheden. "En of er voldoende internationaal draagvlak is."

STER reclame