NOS Nieuws

Welke impact hebben politiedrones op onze privacy?

Bij stations, op pleinen en in winkelstraten: op veel plekken in Nederland hangen camera's waarmee we in de gaten gehouden kunnen worden. Straks gaat de politie ook met drones vliegen. Wat betekent dat voor onze privacy? Vier vragen aan advocaat Martin Hemmer van AKD Advocaten in Rotterdam. Hij is gespecialiseerd in privacy.

Worden we straks overal gefilmd en gevolgd?

De politie mag straks drones inzetten om verdachten op te sporen en in sommige gevallen ook voor het handhaven van de openbare orde. Het is niet toegestaan om zonder aanleiding overal drones te laten vliegen in de hoop willekeurig daders van strafbare feiten te betrappen.

De inzet moet proportioneel zijn. De belangen van mensen tegen wie de opsporing niet is gericht zullen moeten worden meegewogen. Ook moet de politie middelen gebruiken die zo min mogelijk impact hebben op burgers.

Moet de politie altijd vertellen wanneer er onbemande vliegtuigen worden ingezet?

De politie moet streven naar transparantie. Dus bij het gebruik van drones in het kader van handhaving van de openbare orde zal de politie dat in principe altijd kenbaar moeten maken. Maar als de onbemande vliegtuigjes worden ingezet in het belang is van de opsporing, kan het zo zijn dat die informatie niet naar buiten wordt gebracht.

De politie wil ook drones gaan gebruiken bij grote evenementen. Hoe zit dat?

Bij evenementen moet duidelijk zijn voor bezoekers dat drones worden ingezet. Om minder impact te hebben op de privacy, kunnen ook drones ingezet worden met camera's die niet zo gedetailleerd beeld opnemen. Als van minder gedetailleerde beelden gebruik wordt gemaakt, zal de inzet eerder als proportioneel worden gezien. Wat ook meespeelt is of de beelden alleen live worden bekeken, of dat ze ook bewaard worden. In dat laatste geval zal de inzet minder snel als proportioneel worden gezien.

Wordt de privacy van een verdachte ook meegewogen?

Opsporen en observeren heeft altijd impact op de privacy van de verdachte, of daar nou drones bij ingezet worden of niet. Ik denk dat er eerder moet worden gekeken naar de impact die de inzet van drones heeft op andere mensen. Dat zal door justitie beoordeeld worden voor de inzet wordt toegestaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl