Politie-vliegers besturen een drone
NOS Nieuws

Politie gaat nog dit jaar drones inzetten

 • Jikke Zijlstra

  Redacteur

 • Jikke Zijlstra

  Redacteur

Nog dit jaar gaat de politie onbemande vliegtuigjes inzetten voor het politiewerk. Agenten gaan de drones onder meer gebruiken bij het oplossen van misdrijven en om toezicht te houden op grote mensenmassa's.

"Het is niet de vraag of we met drones gaan vliegen, maar wanneer", zegt Casper Steenstra-Praamsma, projectleider drones tegen de NOS. De korpsleiding neemt er waarschijnlijk in de loop van dit jaar een besluit over.

Politie wil nog dit jaar drones inzetten

De politie wil de onbemande toestellen op diverse manieren gebruiken. Zo kan een drone bij een gijzeling uit de lucht beelden maken van de plek waar mensen worden vastgehouden. Ook kan een drone opnames maken van een verdachte die op de vlucht is en zich in een tuin heeft verstopt.

"Een plaats delict kun je met een drone vanuit verschillende perspectieven heel nauwkeurig in beeld brengen", zegt Steenstra-Praamsma. "Zo kun je sporen veilig stellen. Op de computer maken we daar een driedimensionaal beeld van en zo kunnen we de gegevens nameten."

Drones komen volgens de projectleider ook van pas bij het houden van toezicht. "Bij grote evenementen is het belangrijk om te weten hoe druk het is en langs welke routes het publiek loopt. Met drones kun je dat binnen twintig minuten in kaart brengen. Dat bespaart een kostbare politiehelikopter."

Momenteel volgen vijftien agenten een opleiding tot 'vlieger'. Er is geoefend bij de vuurtoren op Marken en tijdens een grote anti-terreuroefening in Arnhem.

Waarschijnlijk hebben de agenten over enkele maanden hun brevet op zak. Later dit jaar wil de politie drones gaan aanschaffen die goedgekeurd zijn voor de luchtvaart.

Ontheffingen

Voor professionele gebruikers van drones zoals politie, journalisten, fotografen en inspectiebedrijven gelden strenge regels. Ze moeten vergunningen en ontheffingen hebben om onbemande toestellen in te zetten. Voor hobbyisten geldt dat niet. Professionele vliegers dringen aan op verruiming van de regels.

Aan die wens wordt mogelijk dit jaar voldaan, zegt een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Voor professionals gelden dan dezelfde regels als voor hobbyisten. De details zijn nog niet bekend. "Die hangen onder meer af van wat hierover in Brussel wordt besloten."

 • Michael de Smit / NOS
  Casper Steenstra - Praamsma, projectleider drones
 • Michael de Smit / NOS
 • Jikke Zijlstra / NOS
 • Michael de Smit / NOS
 • Michael de Smit / NOS
 • Michael de Smit / NOS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl