NOS Nieuws

De Hond peilt PVV op 41 zetels, geen toenadering Rutte-Wilders

In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond is de PVV met twee zetels gestegen naar 41. Het is de eerste peiling na de gebeurtenissen in Keulen waarbij vluchtelingen betrokken waren bij massale aanrandingen en berovingen.

Volgens De Hond is de PVV sinds het begin van de vluchtelingencrisis bezig aan een opmars van gemiddeld een zetel per week. Hij heeft niet het effect van de gebeurtenissen in Keulen onderzocht. De stijging met twee zetels valt nog binnen de foutmarge die hij zelf hanteert. Bovendien doet deze stijging zich voor in een periode van vier weken: de laatste peiling van De Hond was medio december. Pas vanaf deze week peilt hij weer wekelijks.

De PVV is de vierde partij ooit die de grens van veertig zetels in De Honds peiling passeert. Hij haalt hiermee slechts vijf zetels minder dan VVD, CDA en PvdA samen. CDA en VVD hebben bij De Hond, met respectievelijk 19 en 18 zetels, beide een zetel verloren. In de Peilingwijzer van december stond de PVV nog op 35 tot 39 zetels.

Volgens De Hond kan de PVV bij de volgende verkiezingen in maart volgend jaar hoog scoren als de vluchtelingencrisis tegen die tijd nog een dominante rol speelt. Want 43 procent van zijn respondenten geeft aan dat de vluchtelingenproblematiek een belangrijke rol bij hun keuze zal spelen en 23 procent noemt die rol zelfs doorslaggevend.

Wilders reageerde op Twitter met de tekst: "Historische peiling: PVV op 41 zetels! Nederlanders willen hun eigen land terug."

Rutte reageert

Premier Rutte ziet in het vluchtelingenprobleem de belangrijkste oorzaak van de hoge score van de PVV in de peilingen. "Veel mensen maken zich daar zorgen over. Dit kabinet zal moeten laten zien dat we de aantallen omlaag brengen en een succes maken van het integreren van de mensen die er al zijn", zei hij in het tv-programma Buitenhof.

Op de vraag of Nederland ooit zou overwegen de grenzen te sluiten voor vluchtelingen, reageerde de premier: "U vraagt naar een maatregel, dan zeg ik: alles is erop gericht de stroom naar beneden te krijgen. Mocht dat niet lukken dan moet je nadenken over alternatieven. U noemt er een, ik praat in algemene zin."

Rutte werd ook gevraagd naar mogelijke samenwerking met de PVV. Hij herhaalde dat de VVD niet zal samenwerken met de PVV zolang Wilders zijn uitspraken over minder Marokkanen niet terugneemt.

Na de uitzending twitterde Wilders dat hij op zijn beurt niet wil samenwerken met de VVD zolang Rutte daar de leider is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl