Peilingwijzer: SP verder achteruit
Na maanden van stevige verschuivingen is het beeld in de nieuwste Peilingwijzer redelijk stabiel. Enige uitzondering is de SP, die ten opzichte van vorige maand nog een paar Tweede Kamerzetels verliest en nu op 13 tot 17 staat.
Volgens politicoloog Tom Louwerse, maker van de Peilingwijzer, past de teruggang van deze partij in de ontwikkelingen sinds afgelopen augustus. In die periode is de PVV in de peilingen gestegen naar recordhoogte.
“Dat is ten koste gegaan van de traditionele concurrenten van deze partij”, aldus Louwerse. “Dat zie je niet alleen bij de SP, maar ook bij de VVD en het CDA. Die hebben allemaal geen goede herfst in de peilingen. Als overstappers wordt gevraagd naar hun motieven, dan noemen zij het vaakst de vluchtelingencrisis.”
De SP stond in de Peilingwijzer van juli nog op 20 tot 22 zetels. Nu zijn de socialisten gemiddeld terug op het huidige zetelniveau in de Tweede Kamer: 15.
Foutmarge
Koploper PVV zelf gaat deze maand overigens niet vooruit. Weliswaar staat de partij van Geert Wilders nu op 35 tot 39 zetels (tegenover 33 tot 37 eind oktober), maar dat valt nog binnen de foutmarge die de Peilingwijzer kent.
De VVD volgt met 21 tot 23 zetels op grote afstand. Begin september hielden beide partijen elkaar nog in evenwicht.
Daar weer ver achter volgen D66 (16 tot 20 zetels), het CDA (14-18), de SP, de PvdA (10-14) en GroenLinks (10-13). De coalitiepartijen VVD en PvdA hebben daarmee op dit moment niet meer dan 35 zetels in de Peilingwijzer.
De ‘grootste van de kleinen’ is de ChristenUnie met 5 tot 7 zetels. Dat is weliswaar een zeteltje minder dan vóór het aangekondigde vertrek van Arie Slob, maar ook dit valt volgens Louwerse nog binnen de foutmarge van de Peilingwijzer.
Het veld wordt gesloten door 50Plus (3 tot 7 zetels), de Partij voor de Dieren (3-5) en de SGP (2-4).
De NOS publiceert maandelijks de Peilingwijzer. Daarin worden peilingen van de Politieke Barometer (Ipsos), De Stemming (EenVandaag), Peil.nl (Maurice de Hond), I&O Research en TNS Nipo samengevoegd. Meer over de methode achter de Peilingwijzer is te vinden op de website van politicoloog Tom Louwerse (Trinity College, Dublin).