AFP
NOS Nieuws

CDU wil criminele asielzoekers sneller uitzetten

De Duitse regeringspartij CDU wil asielzoekers die de wet overtreden sneller kunnen uitzetten. De partij van Angela Merkel wil de regels verscherpen naar aanleiding van de aanrandingen tijdens de jaarwisseling in Keulen.

In Mainz sprak de grootste partij van Duitsland af dat "asielzoekers en vluchtelingen die tot een voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld worden, asiel wordt geweigerd". Nu kan een asielzoeker of vluchteling alleen worden afgewezen bij een gevangenisstraf van minimaal drie jaar.

Op de tweedaagse CDU-top in Mainz stelde Merkel gisteravond al de vraag of asielzoekers niet eerder uitgewezen moeten worden. Vandaag bevestigde de partijtop de plannen.

Strenger dan verwacht

Verder wil de CDU preventief fouilleren invoeren en politiemensen uitrusten met zogenoemde bodycams, kleine camera's die ze op hun uniform hebben zitten.

De plannen van de CDU zijn strenger dan verwacht. Politiek analisten gingen ervan uit dat de partij alleen asielzoekers wil uitzetten die veroordeeld zijn tot een onvoorwaardelijke straf.

Het voorstel moet nog met coalitiegenoot SPD worden besproken. Ook die partij zei eerder voor strengere maatregelen te zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl