Jean-Claude Juncker
NOS Nieuws

'Oekraïne-referendum kan leiden tot continentale crisis'

Een Nederlandse afwijzing van het EU-verdrag met Oekraïne kan leiden tot een continentale crisis, zegt Jean-Claude Juncker in NRC Handelsblad. De voorzitter van de Europese Commissie vreest dat Rusland politiek zal profiteren van een 'nee' bij het referendum dat op 6 april in Nederland wordt gehouden.

Bij de raadpleging kunnen Nederlanders zich uitspreken over het associatieverdrag dat de Europese Unie met Oekraïne heeft gesloten. Het akkoord faciliteert de handel tussen de EU en Oekraïne en moet de Oekraïense economie een impuls geven. Volgens tegenstanders is het verdrag de opmaat voor een EU-lidmaatschap van Oekraïne.

Het Kremlin is fel gekant tegen de Oekraïens-Europese toenadering. Onder druk van Moskou weigerde de vorige Oekraïense regering het verdrag te tekenen. Dat leidde tot een volksopstand en de omverwerping van de Moskou-gezinde regering en het vertrek van de toenmalige president Viktor Janoekovitsj.

Verantwoordelijkheid

"Ik zeg: kijk uit, dit (een Nederlands 'nee', red.) kan het evenwicht in Europa veranderen. Zonder de burger te bedreigen, moet hij wel bewust worden gemaakt van zijn verantwoordelijkheid", zegt Juncker in het vraaggesprek met de krant.

Op Twitter reageren de politieke tegenpolen Wilders (PVV) en Pechtold (D66) allebei geërgerd op de uitlatingen van Juncker. Wilders betitelt de boodschap van Juncker als "intimidatie van de EU-elite". Pechtold twittert dat de kiezer zich nog nooit heeft laten overtuigen door "dit soort politieke dreigementen".

Juncker zegt verder te hopen dat de kiezers dit referendum niet zullen gebruiken als een raadpleging over de Europese Unie. Daarom moeten de Nederlandse politici zich duidelijk uitspreken en campagne voeren voor een 'ja'-stem, vindt Juncker. "Regeringsleiders hebben voor dit akkoord met Oekraïne getekend, en ik verwacht van iedereen dat hij het dan ook verdedigt."

Geen eigen campagne

Het kabinet-Rutte is niet van plan zelf een campagne op te zetten voor het referendum, maar de ministers gaan wel actief deelnemen aan het debat, zei minister Koenders van Buitenlandse Zaken afgelopen herfst.

De volksraadpleging is niet-bindend, het kabinet wil vooraf geen antwoord geven op de vraag wat er met de uitslag gebeurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl