IS-strijders in Raqqa, de stad waar de moeder zou zijn doodgeschoten AFP

Het doodschieten van de moeder van een IS-strijder door haar eigen zoon is "ongehoord". Arabist Fred Leemhuis kent geen voorbeeld van eerdere executies van moeders in de islamitische wereld.

Vrouwen en in het bijzonder moeders hebben in de islam een onaantastbare positie. Professor Leemhuis, die een Nederlandse vertaling van de Koran heeft gemaakt, verwijst naar een uitspraak van de profeet Mohammed: "Het paradijs is onder de voeten van jouw moeder." 

De executie is bekendgemaakt door het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten in Londen, maar niet door IS bevestigd. "Het kan een complottheorie zijn die door tegenstanders naar buiten is gebracht", zegt Leemhuis.

De centrale figuren in IS zijn in de verste verte niet gelovig.

Islamkenner Fred Leemhuis

Het zou Leemhuis niet verbazen als de 45-jarige vrouw inderdaad door haar IS-zoon om het leven is gebracht. "Het past helemaal in de lijn van Islamitische Staat. De beweging wil angst inboezemen. De executies die er tot nu toe zijn geweest, hebben nog niet genoeg effect bereikt. Daarom gaan ze steeds verder met het geweld."

Dat het doden van moeders in strijd is met de Koran, kan IS niets schelen. Leemhuis: "De centrale figuren in IS zijn in de verste verte niet gelovig. Ze willen niets weten van sharia-rechtbanken en handelen volstrekt naar willekeur. Daarmee lappen ze de islam aan hun laars."

Het kan nog veel erger. Vergeet niet dat Assad 200.000 mensen de dood in heeft gejaagd.

Islamkenner Fred Leemhuis

Het om het leven brengen van een moslimmoeder zal in de islamitische wereld op geen enkel begrip kunnen rekenen, zegt Leemhuis. "Zelfs de Moslimbroederschap in Egypte keurt dit niet goed. En dat wil wat zeggen, want ook dat is een zeer extremistische beweging. Maar in vergelijking met IS houden ze het nog netjes."

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten hebben de extremisten van IS sinds het uitroepen van het kalifaat, anderhalf jaar geleden, 2000 Syriërs gedood. Ze kunnen daar volgens Leemhuis nog jaren mee doorgaan. "Het kan nog veel erger. Vergeet niet dat Assad 200.000 mensen de dood in heeft gejaagd. Het verschil is dat het Syrische bewind daar in tegenstelling tot IS geen ruchtbaarheid aan geeft."

STER reclame