Premier Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad
NOS Nieuws

Rutte: voor asielzoekers gelden onze normen en waarden

Asielzoekers moeten zich aanpassen aan de Nederlandse normen en waarden. "Iedereen die zich niet aan de wet houdt, die de norm overschrijdt, pakken we op, vervolgen we en berechten we", zei premier Rutte op zijn wekelijkse persconferentie.

De premier reageerde op de gebeurtenissen in de Duitse stad Keulen, waar tijdens Oud en Nieuw een groep buitenlandse mannen vrouwen aanrandde en verkrachtte.

Macht en middelen

Rutte benadrukte dat er geen onderscheid gemaakt moet worden tussen asielzoekers en anderen die zich schuldig maken aan zo'n ernstig vergrijp. "Iedereen die dit soort walgelijke dingen doet, kan erop rekenen dat de rechtsstaat zich met alle macht en middelen tegen hem zal keren. Dat geldt voor iedereen."

Vluchtelingen krijgen bij aankomst al nadrukkelijk uitleg over de Nederlandse normen en waarden. Als iemand zich daar niet aan houdt en wordt veroordeeld, wordt diegene uit de asielprocedure gehaald, zei Rutte.

Staatssecretaris Dijkhoff zei vanmorgen al dat hij het niet eens is met PVV-leider Wilders, die zegt dat het "seksueel terrrorisme" toeneemt door de grote stroom asielzoekers die naar Europa gaat. Rutte voegt daaraan toe: "Je moet er niet van uitgaan dat iedereen die hier komt en om bescherming vraagt een potentiële verkrachter is."

Rutte: gebeurtenissen Keulen walgelijk

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl