De KNVB gaat gebruik maken van de videoscheidsrechter KNVB

De KNVB gaat komend bekerseizoen experimenteren met een videoscheidsrechter. Dat is mogelijk nu de internationale spelregelcommissie van de wereldvoetbalbond FIFA, de IFAB, groen licht heeft gegeven.

"Wij zijn vanaf 2011 al bezig om dit op de kaart te zetten. Het wordt tijd voor deze ontwikkeling, want op deze manier wordt het spel eerlijker en kunnen cruciale fouten worden voorkomen'', aldus Gijs de Jong, directeur operationele zaken van de KNVB.

'Videoref is er voor penalty's, doelpunten en rode kaarten'

Bij doelpunten, rode kaarten en penalty's mag de videoscheidsrechter advies gaan geven. ''De scheidsrechter kan advies vragen en de videoscheidsrechter kan zelf aangeven dat er iets aan de hand is. De teams zelf kunnen dat niet aanvragen, dat is wel anders dan bij bijvoorbeeld hockey'', legt De Jong uit.

'De belangen zijn groter geworden'

Ook Jonathan Ford, voorzitter van de IFAB, beschouwt de videoarbitrage als een belangrijke stap voorwaarts. "Het is een feit dat het leiden van een wedstrijd een zeer moeilijke taak is. Het spel is almaar sneller geworden, de belangen zijn groter, dus we moeten doen wat we kunnen zodat de scheidsrechter de juiste beslissingen kan nemen."

Tijdens het komende KNVB-bekertoernooi zal bij zo'n 25 wedstrijden gebruik worden gemaakt van de videoscheidsrechter. De ervaringen van het experiment moet uiteindelijk bijdragen aan een definitief protocol rondom de videoscheidsrechter.

Gijs de Jong over videoscheidsrechter

In navolging van Nederland zullen volgens IFAB-voorzitter Ford ook in andere landen experimenten met de videoscheidsrechter worden gedaan. Alle data zullen vervolgens worden verzameld en geanalyseerd, met als doel dat over enige jaren de videoscheidsrechter mogelijk officieel in alle competities ingevoerd kan worden.

Ford: "Scheidsrechter zijn is een zware opgaaf. Het is één man met één paar ogen die alles moet zien, terwijl er tegenwoordig tientallen camera's rond het veld staan en miljoenen mensen thuis voor de tv alles tot in detail kunnen volgen.We moeten doen wat we kunnen om de scheidsrechter zo goed mogelijk te assisteren."

KNVB en FIFA kiezen voor videoscheidsrechter

STER reclame