KNVB-directeur Gijs de Jong denkt dat er pas volgend seizoen voor het eerst getest kan worden met de videoscheidsrechter.
NOS Voetbal

'Videoscheidsrechter moet beginnen in de beker'

KNVB-directeur Gijs de Jong wil volgend seizoen in de bekercompetitie beginnen met het daadwerkelijk inzetten van videoassistenten: "Het zou fantastisch zijn als we dit seizoen nog kunnen starten met een livetest, maar realistisch gezien is de kans groter dat dit volgend jaar gaat gebeuren."

Bij het invoeren van videoarbitrage wordt rekening gehouden met de verkiezing van de nieuwe FIFA-voorzitter, in februari 2016. "We zouden al in december of januari kunnen beginnen. Ook uit respect voor de nieuwe voorzitter die de FIFA eind februari zal kiezen, wordt het waarschijnlijk wel volgend seizoen."

Vanaf tweede ronde

Als de FIFA en internationale spelregelcommissie IFAB toestemming geven voor de testen, zal de videoassistent pas vanaf de tweede ronde in het bekertoernooi actief worden.

"De eerste ronde bestaat alleen maar uit amateurclubs en voor de videoscheidsrechter is het noodzakelijk dat er minimaal zes camera’s rond het veld staan", zo legt De Jong uit. "We proberen het dan zo vaak in te zetten als we qua techniek en personeel aankunnen. Dan gaat het in totaal om tussen de 20 en 30 duels in het hele bekerseizoen."

Volgens de KNVB-directeur hebben ook de Amerikaanse en Italiaanse competities belangstelling getoond voor het gebruiken van de videoassistent in testwedstrijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl