De duinen
NOS Nieuws

PvdA tegen bouwen kust, VVD ziet ook voordelen

De regeringspartijen VVD en PvdA verschillen van mening over de versoepeling van de regels om aan de kust en in de duinen te bouwen. De PvdA is hoe dan ook tegen, terwijl de VVD-fractie in de Tweede Kamer ook voordelen ziet in het kabinetsplan van VVD-minister Schultz.

De ministerraad besloot vlak voor de kerstvakantie dat het bouwverbod in kustgebieden komt te vervallen. "Van een 'nee', gaan we naar een 'nee, tenzij", stelt het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Schultz denkt dat de versoepeling van het bouwverbod goed is voor de economie.

Lukraak

PvdA-Kamerlid Jacobi zegt desgevraagd: "We moeten het niet doen. Die bebouwing is een aanslag op de duinen en het is hartstikke zonde van het ongerepte gebied."

VVD-Kamerlid Hayke Veldman heeft andere verwachtingen van het kabinetsbesluit. "De VVD is tegen het lukraak bouwen in het kustgebied maar is ook tegen een blauwdruk van bovenaf. Dat het verbod wordt opgeheven betekent nog niet dat de kustlijn vol komt te staan."

Provincies, gemeenten en waterschappen moeten volgens het kabinetsplan gezamenlijk bouwplannen beoordelen. De landelijke overheid grijpt alleen in als de kustveiligheid in het geding is.

Paddenstoelen

Milieuorganisaties en allerlei politieke partijen, zoals D66, reageerden verbijsterd op het voorstel van VVD-minister Schultz. Gevreesd wordt voor een wildgroei aan bebouwing en het verdwijnen van de ongerepte Nederlandse kust. Natuur- en milieuorganisaties roepen op de petitie 'bescherm de kust' te tekenen, omdat de plannen voor bouwprojecten op de standen en duinen als paddenstoelen uit de grond schieten.

Regeringspartij PvdA sluit zich nu openlijk aan bij de tegenstanders en heeft vandaag aan Schultz schriftelijke vragen gesteld. Kamerlid Jacobi ziet geen enkele reden om het huidige bouwverbod te wijzigen. "We moeten het Nederlandse duingebied houden zoals we dat al honderden jaren kennen".

Bouwgrond zat

Ze wijst erop dat de duinen als zeewering en waterberging dienen. Jacobi vreest dat er in de toekomst vanwege de stijging van de zeespiegel miljoenen euro's uitgetrokken moeten worden voor zandsuppletie. "Er is bouwgrond zat en er staan genoeg kantoren leeg." Ze denkt ook bebouwing slecht is voor het toerisme. "Duitsers en Belgen komen juist hier heen vanwege dat ongerepte kustgebied".

Regeringspartij VVD is voorlopig wel voor het plan van Schultz. De partij denkt dat er in de praktijk niets zal veranderen, omdat gemeenten en provincies nog aan allerlei regels moeten voldoen voor een bouwvergunning afgegeven kan worden.

Het is nog onbekend wanneer de Tweede Kamer debatteert over het nieuwe wetsvoorstel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl